Ukrayna, Ağustos ayında Rusya’nın Kursk bölgesine yaptığı sürpriz baskında ele geçirdiği toprakların yüzde 40'ından fazlasını kaybetti. ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO tarafından Ukrayna'ya gönderilen ATACMS ve Storm Shadow gibi füzelerin kullanılmasına izin vermesi, Kuzey Korelilerin desteğiyle ilerleyen Rusları durdurmak için yeterli olmadı.
Kursk'e yapılan baskının ilk günlerini Reuters'a anlatan Ukrayna Genelkurmayı'ndan bir yetkili, Rusya’nın Kursk bölgesine 59 bin asker sevk ettiğini belirtti. Ukrayna güçlerinin hızlı bir şekilde ilerlerken Moskova’nın hazırlıksız yakalandığını söyledi.
İsimsiz yetkili, "1,376 kilometrekareyi kontrol edebiliyorduk. Ancak şimdi bu alan daha küçük. Düşman karşı saldırılarını artırıyor," dedi ve "Şu anda yaklaşık 800 kilometrekareyi kontrol ediyoruz. Bu bölgeyi askeri açıdan mümkün olduğu sürece tutacağız." diye ekledi
RİSKLİ BAHİS
Kiev, Kursk’a yönelik saldırıyla doğu ve kuzeydoğu Ukrayna’daki Rus saldırılarını durdurmayı, Rus güçlerini yavaşlatmayı ve gelecekteki barış müzakerelerinde ek avantaj sağlamayı hedefliyor. Ancak Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde ilerlemeye devam ediyor ve Kursk bölgesini karşı saldırılarla geri alıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ana hedefinin Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsayan Donbas’ın tamamını ele geçirmek olduğunu söyledi. Putin’in, Ukrayna güçlerini Kursk bölgesinden çıkarmak istediğini söyledi.
Zelenski, "Putin'in hedefi, bizi Kursk’tan çıkarmak. Eminim ki bunu 20 Ocak’a kadar yapmak istiyor. Bu tarih, Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak göreve başlayacağı gün. Putin için savaşın kontrolünün kendisinde olduğunu göstermek çok önemli" dedi.
Ukrayna Genelkurmay kaynağı, Kursk bölgesine destek için yaklaşık 11 bin Kuzey Kore askerinin geldiğini, ancak bu güçlerin büyük bir kısmının hala eğitimlerini tamamlama aşamasında olduğunu iddia etti. Sosyal medyada ise, iki taraftan da çatışmalara katılan Kuzey Koreli askerlerin görüntüleri paylaşıldı.
GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Ukrayna, Rus sınırı arkasındaki lojistik ve tedarik zincirlerini hedef alarak askeri avantaj sağlamayı hedefliyor. Biden’ın, Kiev’e Rusya içindeki hedeflere saldırı izni vermesinin ardından Ukrayna, geçen hafta ABD yapımı ATACMS ve İngiliz yapımı Storm Shadow füzelerini Rusya’ya ateşledi.
Rusya ise perşembe günü Ukrayna’nın Dnipro kentine orta menzilli bir balistik füze fırlattı. Bu hamle, NATO’ya yönelik bir uyarı olarak değerlendirildi. Bu gelişmelerin ardından Ukrayna, hava savunma sistemlerini güçlendirmek için ABD ve İngiltere ile görüşmeler yürütüyor.