Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık sağlığa faydalarıyla öne çıkan bir besin kaynağı olarak kabul ediliyor fakat son zamanlarda, bazı türlerinin yüksek tansiyonla ilişkilendirilmesi yeni bir tartışma başlattı. Uzmanlara göre, özellikle bazı işlenmiş balık çeşitleri kalp krizi ve felç riskini artırabilecek hipertansiyon tehlikesine kapı aralayabilir.

Eczacı Abbas Kanani, kurutulmuş ve tütsülenmiş balıkların, yüksek sodyum içeriği nedeniyle kan basıncını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Kanani, özellikle hipertansiyon hastalarının bu tür balıkları tüketmeden önce dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Kanani, “Tansiyonu yüksek olanlar, sodyum oranı yüksek besinlerden uzak durmalı. Aşırı tuz alımı, vücudun su tutmasına neden olur ve bu da damarlar üzerindeki baskıyı artırarak tansiyonu yükseltir” dedi.

TÜTSÜLENMİŞ BALIKTA TUZ TEHLİKESİ 

Bu konuda yalnız olmayan Kanani’ye göre, özellikle kurutulmuş ve tütsülenmiş balıklar tehlike arz ediyor. Yardım kuruluşu Blood Pressure UK de aşırı tuz tüketiminin toplum genelinde tansiyon problemlerindeki artışın “başlıca nedeni” olduğunu savunuyor. Kuruluş, gıda etiketlerinin dikkatlice incelenmesini, özellikle 100 gramında 1.5 gramdan fazla tuz içeren ürünlerden kaçınılmasını öneriyor.

UZMANLARDAN ALTERNATİF ÖNERİLER 

Londra merkezli Consensus Action on Salt, Sugar and Health grubundan beslenme uzmanı Sheena Bhageerutty ise tütsülenmiş balığın genellikle yüksek miktarda tuz içerdiğini ve sadece yarım paketinin günlük önerilen sodyum miktarının üçte ikisini karşıladığını söyledi. Sheena, bu nedenle daha az tuzlu konserve veya taze balık gibi seçeneklerin tercih edilmesini öneriyor.

ABD’de yaşayan diyetisyen Jenny Shea Rawn da haftalık beslenme planlarında çeşitli deniz ürünlerine yer verilmesini ve sodyum oranı düşük yiyeceklerle birlikte tüketilmesini tavsiye ediyor. Virginia’dan diyetisyen Sarah Pflugradt ise genel olarak aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını öneriyor.

BALIK SEÇERKEN DİKKAT EDİN 

Balık tüketimi sağlıklı bir yaşam için önemli olsa da, sodyum içeriği yüksek olan kurutulmuş ve tütsülenmiş türlerine karşı temkinli olmak gerekiyor. Uzmanlar, bu tür balıkları sınırlı tüketmeyi, etiket okumayı ve daha az işlenmiş alternatiflere yönelmeyi öneriyor. Bu sayede hem lezzetli hem de sağlıklı bir beslenme dengesi kurulabilir.