ABD'de yapılan bir araştırma, temizlenerek kullanılan ve sürekli kullanımda olan su şişelerinin bakterilere yaptığı ev sahipliğiyle ilgili önemli verileri ortaya koydu. Araştırmaya göre yeniden kullanılabilir bir su şişesinin üzerinde ortalama 20.8 milyon bakteri kolonisi bulunuyor. Özellikle ağızlıklı ve vidali kapaklı mataralar, 30 milyon bakteri kolonisi ile listenin başını çekiyor.

İKİ TÜR BAKTERİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Araştırmacılar, su şişeleri üzerinde iki tür bakteri tespit etti. Bunlar; Gram-negatif bakteriler (yutulduğunda enfeksiyona neden olabilir) ve Bacillus bakterileri (bazı türleri ciddi sindirim problemlerine yol açabilir) olarak belirlendi.

KLOZET KAPAĞINDAN 40 BİN KAT FAZLA BAKTERİ!

Su şişelerinin barındırdığı bakteri miktarı, evdeki birçok kirli eşya ile karşılaştırıldığında oldukça çarpıcı sonuçları ortaya serdi. Su şişelerinin; bir bilgisayar faresinden 5 kat daha fazla, bir köpeğin mama kabından 14 kat daha fazla ve bir klozet kapağından tam 40 bin kat daha fazla bakteri barındırdığı açıklandı. Ayrıca matarayı oda sıcaklığında bekletmenin de bakterilerin hızla çoğalmasına yol açtığı aktarıldı.

DOĞRU TEMİZLİĞİN PÜF NOKTALARI

Uzmanlar, su şişelerinin günde en az bir kez yıkanmasını öneriyor. Leicester Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Primrose Freestone, şişelerin 60°C’nin üzerindeki sıcak suyla yıkamanın mikropların çoğunu öldürdüğünü söylüyor.

Dr. Freestone'un önerileri şöyle:

1- Sıcak su ve deterjan ekleyin, su şişesini çalkalayın ve 10 dakika bekletin.
2- Ardından sıcak suyla durulayın ve kuruması için bırakın. Gece boyunca kurutmak en iyisidir çünkü tam kuruma mikropların üremesini engeller.
3- Eğer şişeniz yoğun bir şekilde kirlenmişse, yarım su/yarım sirke karışımı hazırlayın ve birkaç gün bekletin. Ardından sıcak suyla durulayıp kurutun.

Kapaklar, pipetler gibi şişe eklentilerinin de düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, her kullanım sonrası mutlaka deterjanla temizlik yapılması gerektiğinin de altını çizdi.