Limak Holding’e ait Altınordu Madencilik tarafından Balıkesir Balya’da açılmak istenen altın-gümüş madeni projesine karşı dava açıldı. Balıkesir Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gökçeyazı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği ve yörede yaşayan yurttaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali için yargıya başvurdu.

Davacılar, “Yaşam altından değerlidir” başlığıyla yaptıkları açıklamada, projenin bölgedeki ormanları, su kaynaklarını, tarım arazilerini ve insan sağlığını geri dönülemez şekilde tahrip edeceğini belirterek, kararın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.

8.720 SAYFALIK ÇED RAPORU

Maden hakkında 910 sayfası kök sayfadan oluşan rapor toplam 8 bin 720 sayfaya ulaşırken, çok sayıda uzmanın raporu incelemek için aralarında paylaşım yaparak çalıştığı belirtildi. Dava dilekçesinde “İki köy haritadan silinecek.

Projeye göre bozuk orman olarak adlandırılan bölümler hariç tutularak yapılan hesaplamaya göre 19 bin 729 ağaç kesilecek. Manyas Kuş Cenneti tehlikeye girecek.   Maden sahasının yakınından diri fay hatları geçiyor. Olası bir depremde atık barajlarının yıkılması felakete yol açabilir” tespitlerine yer verilerek, “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesi istendi.