Çoğu zaman hiç düşünmeden limon kabuklarını çöpe atarız. Fakat yapılan araştırmalarda kabuğun yenilebilir olduğu ve günlük beslenmeyi destekleyen birçok faydalı madde içerdiği ortaya çıktı. 

Vücudun oksidatif stresle savaşmasına ve bağışıklığı desteklemesine yardımcı olan limon kabuğu, C vitamini,  D-limonen ve flavonoid hesperidin gibi bileşikler içeriyor. Bilimsel kanıtlara göre ise limon kabuğun posa ya da suyundan bile daha fazla antioksidan içerdiği kanıtlandı. Ayrıca aktivite açısından diğer turunçgillerin kabuklarını bile geride bırakabileceğini gösterdi.

YÜKSEK ORANDALİF VE MİNERALLER İÇERİYOR

Rendelenmiş bir yemek kaşığı limonda bile sadece birkaç kalori içeriyor. Ancak bir tür lif olan pektin de sağlıyor. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve günlük C vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını da içeriyor.

AĞIZ SAĞLIĞINI KORUR

Yapılan çalışmalar, limon kabuğu özlerinin ağızdaki bakteri üremesini engelleyebildiğini, bu bakterilerin diş çürümesi ve diş eti sorunlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.

KALP VE KAN DAMARLARI İÇİN OLDUKÇA FAYDALI

İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve lif, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalar, limon kabuğu özlerinin kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkilerini gösterdi. Fakat araştırmacılar daha fazla test yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Laboratuvar çalışmaları da limon kabuğundaki maddelerin bazı bakteri ve mantarların büyümesini engelleyebileceğini ortaya koydu. Fakat uzmanlar bu verilerin daha geniş kapsamlı insan çalışmalarıyla doğrulanması gerekmekte. 

SAĞLIKLI HÜCRE BÜYÜMESİNİ DESTEKLİYOR

D-limonen ve hesperidin de dahil olmak üzere antioksidanların sağlıklı hücre büyümesini desteklediği düşünülüyor. Bazı araştırmalar ayrıca turunçgil kabuğu tüketimi ile bazı kanser türlerinin riskinin azalması arasında bir bağlantı bulmaktadır. Fakat kanıtlar şu anda sınırlı.

PEKİ LİMON DİYETE NASIL EKLENİR?

Öncelikle pestisit kalıntılarını gidermek için limonlar iyice yıkanmalı. Limon kabuğu rendesi içeceklere, tatlılara, marinatlara, salata soslarına, balık veya çorbalara eklenebilir ve buzdolabında birkaç gün saklanabilir. Ayrıca bilim insanları yaşlanmayı yavaşlatan besin olarak limonu öneriyor.