Irak sınırının sıfır noktasındaki Uludere’ye bağlı Ortasu (Roboski) Köyünde 28 Aralık 2011’de 34 kaçakçının terörist sanılarak öldürülmesiyle ilgili taziye çadırını ziyarete gittiği için ölenlerin yakınları tarafından linç edilmek istenen eski Uludere kaymakamı Naif Yavuz, İstanbul Sancaktepe Kaymakamlığı'na atandı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ataması yapılan Yavuz, son olarak Bursa’nın Gürsu İlçesinde kaymakamlık yapıyordu.

Yavuz, Uludere’den sonra Balıkesir’in Gömeç İlçesine atandı. Buradaki görevi devam ederken 7 Haziran 2015 yılında istifa ederek memleketi Muş’ta AKP’den 25. dönem milletvekili aday adayı olmuştu.

Aday gösterilmeyen Yavuz, seçim sonrası tekrar görevine dönünce bu kez de Gürsu Kaymakamlığına atanmıştı.

MAHKEME HEYETİNE AĞIR İTHAMLAR

Naif Yavuz’a saldırdıkları kamera kayıtlarıyla tespit edilen aralarında HDP eski milletvekili Ferhat Encü’nün de bulunduğu 31 kişi hakkında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Dokunulmazlığı kaldırılan Ferhat Encü görüntülerde kaymakama saldıran kişinin kendisi olmadığını iddia etti.

Encü, “Kardeşimde dahil 11 yakınımı kaybettim. Kaymakamın geldiğini görmedim. Hiçbir şey duymadım, kim saldırdı bilmiyorum. Bizler halkın vekili olarak karşınızdayız. Bizi ancak halkımız yargılayabilir. Çekindiğimiz bir şey yok. Adil ve tarafsız bir yargıya veremeyeceğimiz bir hesap yok. Fakat AKP, Erdoğan ve sarayın güdümünde çalışan bir yargının adil ve tarafsız davranmayacağı düşüncesindeyim. Çağrım şudur bu oyuna alet olmayın, yargı bağımsız değildir. AKP ve sarayın denetimine geçmiştir. Onların emir ve direktifleriyle karar veren pozisyondadır. Adil ve tarafsız bir yargı huzurunda savunma yapmaya her zaman hazırım. Ancak Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosunda figüran olmayı kabul etmiyorum, soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim, yargılamanın adil olacağına inanmıyorum, benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır” diye savunma yapmıştı.

KAYMAKAMI ÖNCE TEKMELİYOR SONRA TAKİP EDİYOR

Görüntülerde Milletvekili Ferhat Encü’nün taziye çadırından çıkarken kaymakam Yavuz’a tekme attığı, ardından kendisini takip ettiği yer alıyor.

Sanıkların fikir ve eylem birliği içinde mağdur Naif Yavuz’un ilçe mülki idare amiri olması ve taziye çadırında devletin görünen yüzü olarak bulunması, yaşanan olay sebebiyle içinde bulunulan kırılgan sosyal durumun tehlikenin ağırlığını arttırdığı dikkate alınarak cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği belirtildi.

Kaymakamın yüzünde kalıcı iz şeklinde yaralanma olduğu, yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek düzeyde etki yarattığı kaydedildi. Mahkeme 9 sanığın beraatına karar verdi, 22 sanığı ise 1 ila 1 yıl 9 ay arasında hapis cezalarına çarptırarak bu cezaları beş yıl erteledi.