Yüksek besin değerlerine sahip olan kuruyemişler, aynı zamanda lezzetli olmaları nedeniyle birçok insanın favori gıdaları arasında yer almakta.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kuruyemişler, fazla tüketilmeleri halinde ise bol miktarda kalori barındırdıklarından vücutta bölgesel yağlanmalara ve hızla kilo alınmasına neden olabilir. Türkiye'de çoğu zaman akşam yemeklerinin ardından çay ve kahve eşliğinde tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden hangisinin sağlığımız için daha faydalı olduğunu düşündünüz mü? Hiçbir kuruyemişi tek başına zararlı olarak nitelemek mümkün değildir. Ancak kuruyemişler, uygulandıkları işlemler ya da tüketen kişinin özelliklerine göre sağlığımız için bir tehdit haline gelebilir. En sevilen kuruyemişlerden fındık, kavrularak tüketilmesi halinde bütün faydalı özelliklerini kaybetmesinin yanı sıra, kanserojen bir hale dönüşüyor.
İşte sağlığımız için en faydalı kuruyemişler...
KURU ÜZÜM
Türkiye'de bolca bulunmasına rağmen, talebin az olması nedeniyle ihracatta kullanılan kuru üzüm, en sağlıklı yemiş türleri arasında yer alır. Özellikle Asya ülkelerinde her gün tüketilen kuru üzüm, hafıza üzerinde güçlendirici etkilere neden oluyor.
Neuchâtel Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Japonya'da yaşayan insanların çok daha güçlü hafızalara sahip olmasının bir gerekçesi de beslenme alışkanlıkları olarak belirtilirken, Asya'daki toplulukların rutin diyetlerinin arasında bol bol kurutulmuş meyvelerin bulunduğu aktarıldı.
BADEM
Türkiye'de en çok sevilen kuruyemişlerin başında gelen badem, sahip olduğu besin değerleri açısından adeta bir şifa deposudur. Faydaları saymakla bitmeyen badem, metabolik sisteminin çalışmasını hızlandırırken, kilo verme sürecine destek olur. Bol miktarda E vitamini içeren badem, çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir.
ANTEP FISTIĞI
Tatlı ve çikolatalarda bolca bulunan antep fıstığı, hem tekli hem de çoklu doymamış yağ bakımından oldukça zengindir. İnsan sağlığı için faydalı olan bu yağlar, kalp sağlığını destekleyerek kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda zengin bir bitkisel protein kaynağı olan antep fıstığı, vücuttaki kas gelişimi ve onarım süreçleri için de son derece önemlidir. Lezzeti nedeniyle sık sık tercih edilen antep fıstığı, hücresel sağlık, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonu için de oldukça faydalı bir besindir.