Kış mevsiminin vitamin deposu meyvelerinden biri olan mandalina lezzetli olmasıyla değil aynı zamanda sağlığa faydalarıyla da dikkat çekiyor. C vitamini açısından zengin olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmekten cilt sağlığına kadar birçok olumlu etkiye sahip. Çoğu kişi mandalinayı tükettikten sonra kabuklarını çöpe atmayın, bu kabukların da pek çok faydalı kullanım alanı var.

Kokulu mum yapın

Mandalinanın kabuğunun aromatik kokusu, evde doğal bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olabilir. Mandalina kabuklarını kokulu mum yapımında kullanarak evinize hoş bir koku katabilirsiniz.

Oda kokusu üretin

Mandalina kabuklarını taze ve doğal bir oda kokusuna dönüştürmek oldukça basit. Bir tencereye kabukları koyun, üzerine su ekleyin ve tarçın, karanfil veya vanilya gibi baharatlar ekleyin. Karışımı kaynattıktan sonra, soğuması için bir kenarda bekletin ve sonra boş bir sprey şişesine aktararak odalarınıza sıkarak ferah bir hava yaratabilirsiniz.

Bahçenizde gübre olarak kullanın

Mandalina kabukları, doğal gübre olarak da kullanılabilir. Kabukları ince ince doğrayarak, doğrudan bitki köklerine ya da saksılara ekleyebilirsiniz. Böylece hem bahçenize fayda sağlar hem de kabukları değerlendirmiş olursunuz.

Temizlikte doğal ürün olarak kullanım

Temizlik malzemeleri yapımında da mandalina kabukları işinize yarayabilir. Bir kavanoza mandalina kabuklarını koyup üzerine beyaz sirke ekleyin ve karışımı 2 hafta boyunca kapalı tutun. Bu doğal karışım, ev temizliğinde kullanmak için ideal bir temizlik ürününe dönüşecektir.

Çay olarak demleyin

Mandalina kabukları, kış aylarında içebileceğiniz şifalı bir çaya dönüşebilir. Kabukları bir çaydanlığa koyun, üzerine su ekleyin ve kaynatın. Bu çay, özellikle Çinlilerin öksürük tedavisinde kullandığı eski bir yöntem olarak, soğuk algınlığı ve öksürükle mücadelede faydalı olabilir.