Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kuru fasulye, gaz problemi ile öne çıkıyor. Ancak Mardinliler, yıllardır uyguladıkları bazı özel pişirme yöntemleriyle bu sorunu kolayca çözebiliyor. Kuru fasulye pişirirken kullanılan bu basit ama etkili püf noktaları kuru fasulyenin gaz yapmasını engelliyor. 

SUYUNA 1 KAŞIK EKLEYİN

Mardinliler, kuru fasulye pişirirken suya bir kaşık karbonat ekliyor. Karbonat, fasulyenin pişirme sürecinde gazı emerek, bağırsaklarda birikmesini engellerken, gaz sorununu büyük ölçüde azaltıyor. Kuru fasulyeyi haşlarken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon da sindirim sistemine yardımcı olur ve gazı engeller. Aynı zamanda kekik de pişirme sırasında gaz yapan moleküllerin parçalanmasına yardımcı olur.

Fasulyeyi pişirmeden önce bir gece boyunca suda bekletmek, gaz yapıcı maddelerin bir kısmını çözerek, pişirme esnasında gaz sorununu en aza indirir. Pişirme sırasında fasulyenin içine bir veya iki çiğ patates koymak da gazı azaltan bir diğer etkili yöntemdir. Patates, gazın çıkmasına yardımcı olur.

KURU FASULYE NEDEN GAZ YAPAR?

Kuru fasulye, bitkisel protein kaynağı olarak oldukça sağlıklıdır ancak içinde bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülü, mide ve bağırsaklarda sindirilemez. Bu durum, gaz birikimine ve sindirim problemlerine yol açabilir. Oligosakkaritlerin sindirilmeden vücutta birikmesi, bağırsaklarda gaz birikimine neden olur.