Fransa'da 60 Millions de Consommateurs dergisi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, en çok tercih edilen 40 reçel markasını inceledi. Artı33'ün haberine göre, araştırma özellikle çilek ve kayısı reçellerindeki pestisit kalıntılarına odaklandı. 20 çilek ve 20 kayısı reçeli markasının analiz edildiği çalışma, üründeki pestisit kalıntılarının oranının şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 600'den fazla pestisit tespiti yapıldı ve 22 farklı reçel ürününde bu kimyasallara rastlandı. Özellikle kayısı reçellerinin çilek reçellerine kıyasla daha fazla pestisit içerdiği vurgulandı.

PESTİSİT İÇEREN REÇEL MARKALARI 

Pestisit kalıntılarının en fazla bulunduğu kayısı reçeli markaları ise dikkat çekti. İşte araştırmada en fazla pestisit tespit edilen 4 kayısı reçeli markası:

  • Auchan La Gourmande
  • Confipote 65% de fruits
  • Gerblé sans sucres ajoutés
  • Intermarché Paquito extra

Bu markaların, Avrupa Birliği'nde yasaklanmış pestisitleri içerdiği belirlenirken uzmanlar, bu ürünlerin sağlık riski taşıdığına dikkat çekiyor ve tüketicilere bu reçellerden uzak durmalarını tavsiye etti. 

Aynı zamanda organik reçellerin hiçbirinde pestisit tespiti yapılmazken, meyve oranı yüksek ve içerikleri basit olan reçellerin daha sağlıklı olduğu kaydedildi. Reçel alırken etiketleri dikkatlice okuyun ve meyve oranı yüksek, şeker oranı düşük ürünleri tercih edin. Organik ürünlere yönelin. Organik reçeller, pestisit içermemesiyle daha güvenilir bir alternatif sunuyor.