Kış aylarında market raflarında taptaze domates, çilek ya da marul görmek içimizi açsa da uzmanlar bu ürünleri satın alırken iki kez düşünmemiz gerektiğini söylüyor. Karbon emisyonları konusunda uzman akademisyen Mike Berners-Lee, kışın “mevsim dışı” olarak adlandırılan bu gıdaların çevreye düşündüğümüzden çok daha fazla zarar verdiğini vurguladı.
KÜRESEL ISINMAYI TETİKLİYOR
Yaz aylarında İngiltere gibi ülkelerde yerel olarak yetiştirilen domateslerin karbon ayak izi oldukça düşük. Ancak kışın aynı ürünlerin çoğu, sıcak ülkelerden uçaklarla taşınıyor ya da ısıtmalı seralarda üretiliyor. Her iki yöntem de yüksek enerji tüketimi nedeniyle çevreye büyük bir yük bindiriyor.
Berners-Lee’ye göre, “Eğer bir ürünün raf ömrü kısa ve mevsimi değilse, büyük ihtimalle uçakla taşınmış ya da serada yetiştirilmiştir.” Bu da karbon emisyonlarını katlayarak artırıyor.
BU GIDALARI ALMAYIN
Uzman, kışın marketlerde sıkça gördüğümüz bazı ürünlerin çevresel açıdan en zararlı olanlar arasında olduğunu belirtiyor:
- Domates
- Marul
- Kuşkonmaz
- Çilek
Bu ürünler genellikle ya uçakla taşınıyor ya da ısıtmalı seralarda büyütülüyor. Bu da karbon ayak izini ciddi şekilde artırıyor.
DAHA AZ ZARARLI ALTERNATİFLER
Berners-Lee, kışın tercih edilmesi gereken meyve ve sebzelerin raf ömrü uzun ve gemiyle taşınabilir türden olması gerektiğini söylüyor. Bunlar arasında şunlar öne çıkıyor:
- Elma
- Portakal
- Muz
Bu ürünler genellikle denizyolu taşımacılığıyla getirildiği için çok daha düşük emisyon oluşturuyor. Berners-Lee, “Mevsiminde, yerel ürünler tüketmek hem doğa hem de bütçe için en iyi seçimdir” dedi.