Son zamanlarda fiyatların artması ve değişen ambalaj standartları nedeniyle tuvalet kağıdı alışverişi artık eskisi kadar basit değil. Uzmanlar, tüketicilerin marketlerden tuvalet kağıdı alırken dikkat etmesi gereken kritik noktalar konusunda uyardı. Hem hijyen hem de bütçe açısından önemli risklere işaret eden uzmanlar, “Sadece fiyata bakarak tuvalet kağıdı almayın” çağrısında bulundu.
KALIN GÖRÜNEN HER TUVALET KAĞIDI KALİTELİ DEĞİL
Tuvalet kâğıtlarının birçoğu 2 veya 3 katlı olarak satılsa da bazı ürünlerde katlar kolayca dağılabiliyor. Bu durum hem hijyen kaybına hem de ürünün çok daha hızlı tükenmesine yol açıyor. Uzmanlara göre ince ve düşük yoğunluklu tuvalet kağıtları, hassas ciltlerde tahrişe neden olabiliyor.
KOKULU VE RENKLİ ÜRÜNLERDE ALERJİ RİSKİ
Parfümlü, boyalı veya baskılı tuvalet kağıtlarının daha çekici görünmesine rağmen sağlık açısından risk oluşturabildiği ifade edildi. Dermatologlar, özellikle hassas cilt yapısına sahip kişilerin kokulu ürünlerden uzak durması gerektiğini belirtti. Uzman uyarı yaparken, “Kokulandırılmış tuvalet kağıtları cildi tahriş edebilir, alerjik reaksiyonlara yol açabilir” ifadelerine yer verdi.
GRAMAJ VE YAPRAK SAYISI ALDATMACASINA DİKKAT EDİLMELİ
Özellikle zam dönemlerinden sonra birçok tüketicinin yaşadığı sorunlardan biri de gramaj düşürülmüş ürünler. Aynı fiyata satılan bazı markaların yaprak sayısını azalttığı, rulo gramajını düşürdüğü ve bunun fark edilmediğine dikkat çekti. Uzmanlar ise "Fiyata değil gramaja bakın. Daha ucuz görünen ürün aslında daha az yaprak içerebilir" şeklinde konuştu.
AMBALAJI TAKLİT EDİLMİŞ ÜRÜNLERE DİKKAT
Piyasanın hareketlenmesiyle birlikte sahte tuvalet kağıdı üretimlerinin de arttığı ifade ediliyor. Özellikle internet satışlarında merdiven altı, hijyenik koşullarda üretilmeyen ürünlere rastlanabiliyor. Uzmanlar, “Ambalajı taklit edilmiş ürünler sağlığı tehdit edebilir. Marketlerden ve güvenilir noktalardan alışveriş yapın” uyarısında bulundu.
NEMLİ ORTAMDA SAKLAMAYIN
Tuvalet kağıdının banyoda açık alanda tutulması, nem nedeniyle küf ve bakteri oluşumuna yol açabiliyor. Uzmanlara göre ürün, mümkünse kapalı bir dolapta ve kuru ortamda saklanmalı.