ABD'nin 10 eyaletinde, McDonald's restoranlarından 'Quarter Pounder' hamburger menülerinden yiyen 49 kişi E.Coli bakterisinden dolayı hastanelik oldu.
Hastaneye kaldırılan bir kişi, yaşamını yitirdi. ABD'nin gıda sağlığı kurumu CDC, ölümün hamburgerden olduğunu doğruladı.
Salgından sonra, McDonald's'ın hisseleri yüzde 10 düştü. McDonald's hisseleri, ABD seçimleri Başkan Adayı Donald Trump'ın McDonald's'da düzenlediği seçim kampanyasıdan beri düşmekteydi.
O ÜRÜNLER MENÜDEN ÇEKİLDİ
Hastalık Önleme ve Kontrolü Kurumu CDC'nin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, hastalananların neredeyse tamamı aynı şekilde hazırlanan hamburgerlerden yedi. Bu sebeple, hamburgerin yapımında kullanılan bir ürünün E. coli taşıdığı düşünülüyor.
McDonald's şirketi, Quarter Pounder hamburgerlerin satışının E. Coli salgınından etkilen bölgelerde durdurulduğunu açıkladı. Restoran zinciri ayrıca, bu hamburgerin yapımında kullanılan soğan ve köfteleri de kullanımdan kaldırdı.
Hastalananların çoğunun, Nebraska ve Colorado eyaletinden oldukları aktarıldı.
Nebreska eyaletinde bir McDonald's restoranı
E. COLİ NEDİR? ETKİLER NELERDİR?
E. coli (Escherichia coli) bakterisinin bazı türleri, özellikle bozulmuş su veya yiyeceklerden kaynaklanan enfeksiyonlara yol açabilir.
E. coli enfeksiyonunun semptomları genellikle enfeksiyonun türüne ve vücuda nasıl bulaştığına bağlı olarak değişir. En yaygın semptomları arasında şiddetli karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma, hafif ateş görülür.
Daha ciddi vakalarda, özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilen hemolitik üremik sendrom (HÜS) gelişebilir. Bu durum böbrek yetmezliğine yol açabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. HÜS'in belirtileri arasında İdrarda azalma veya idrar yapamama, solgun cilt ve ciltte kolay morarma yer alır.