Almanya'da pizza en popüler yiyeceklerden biridir. Aynı zamanda evlere sipariş edilerek de sıklıkla tüketilir fakat yeni bir araştırma, pizzaların taşındığı kutuların, sağlığa zararlı kimyasallar içerebileceğini ortaya koydu. Artı49'da yer alan habere göre, Öko-Test’in 2025 Şubat raporunda, birçok pizza kutusunda endişe verici seviyede kimyasal madde bulunduğu vurgulandı.

Araştırma kapsamında on farklı pizza kutusu, Bisfenol A (BPA) ve Bisfenol S (BPS) kimyasalları açısından test edildi. Bu sanayi kimyasalları, hormon dengesini bozarak üreme sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. BPA'nın, testis kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, diyabet, obezite, bağışıklık sorunları ve gıda alerjileri gibi pek çok hastalıkla bağlantılı olduğu biliniyor.

Öte yandan Avrupa Birliği 20 Ocak 2025 itibarıyla, gıdayla temas eden ürünlerde BPA ve BPS kullanımını yasakladı fakat bu yasak, konserve kutuları gibi bazı ürünleri kapsıyor. Kağıt ve karton ambalajlar ise bu yasaktan muaf. Son yapılan testlerde, geri dönüştürülmüş kağıttan yapılan birçok pizza kutusunda bu kimyasalların bulunduğu ve hatta pizzalara geçtiği tespit edildi.

KİMYASALLAR PİZZA KUTULARINA NASIL BULAŞIYOR? 

Öko-Test'e göre BPA ve BPS gibi kimyasallar, geri dönüşüm sürecindeki yanlış atık sınıflandırmalarından dolayı pizza kutularına karışıyor. Özellikle termal kağıt kullanılan fişler, otopark biletleri ve sinema biletleri gibi ürünler geri dönüşümle kağıtlara karışabiliyor. Bu tür termal kağıtlarda, renk geliştirici olarak BPA ve BPS kullanılıyor. Bu nedenle, pizza kutuları kesinlikle geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır. Yanlış sınıflandırma, bu zararlı maddelerin yeniden kullanılmasına yol açarak gıdalara daha fazla bulaşmasına neden olabilir.

TÜKETİCİLER NE YAPMALI? 30 DAKİKA DETAYINA DİKKAT

Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), düşük seviyelerde BPA’nın büyük bir sağlık riski oluşturmadığını belirtti fakat Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), 2023 yılında BPA için tolere edilebilir günlük alım miktarını ciddi şekilde düşürdü ve bu kimyasalın düşük miktarlarda bile sağlık riski taşıyabileceğine dikkat çekti. Öko-Test, tüketicilerin pizzalarını kutuda uzun süre tutmamalarını öneriyor. Pizzanın kutusunda 30 dakikadan fazla bekletilmemesi gerektiği ifade etti.