Figüratif sanatın önemli isimlerinden olan Mehmet Güleryüz, resim sanatına getirdiği yenilikler ve güçlü çizgileriyle tanınıyordu. Sanatı, toplumsal eleştiriler ve bireysel özgürlük temaları etrafında şekilleniyordu. Eserlerinde insan figürlerini ve yüz ifadelerini dramatik bir şekilde işleyerek, izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunuyordu.

Mehmet Güleryüz, sanat yaşamı boyunca birçok prestijli sergide yer aldı ve eserleri uluslararası alanda da büyük bir ilgi gördü. Özellikle figüratif çalışmalarıyla tanınan Güleryüz'ün sanatı, hem Türkiye'de hem de dünya çapında saygı ve hayranlık uyandırdı.

Sanat dünyasının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Mehmet Güleryüz'ün kaybı, geride bıraktığı eserleri ve sanata olan katkıları ile her zaman hatırlanacaktır.

MEHMET GÜLERYÜZ KİMDİR?

Mehmet Güleryüz, İstanbul’da 1938 yılında dünyaya geldi. Gürcü asıllı bir aileden olan Güleryüz, liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi’nde tamamladı.

1958 yılında, şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne uygulamalı yetenek sınavını kazanarak kaydını yaptırdı.

Sanat eğitimini, bölüm birincisi olarak 1966 yılında tamamladı. Tiyatro çalışmalarına da katılarak profesyonel oyunculuğa 1963 yılında Asaf Çiğiltepe’nin yönetimindeki Arena Tiyatrosu’nda başladı.

Kazandığı devlet bursuyla resim ve Lithografie ihtisası yapmak üzere gittiği Paris’te Pont des Arts’ta ilk heykellerini yaptı. Taş baskı ve yüksek resim dallarında kendisini geliştirerek 1975 yılında ülkeye döndü.

Mezun olduğu akademinin resim bölümünde 5 yıl boyunca öğretim görevliliği yaptı. 1980 yılında New York’a gitmek üzere görevinden istifa etti.

1984 yılına kadar kaldığı New York’tan 1985 yılında İstanbul’a geri dönerek 2000 yılına kadar kendi adını taşıyan atölyesinde sanat eğitimi dersleri verdi.

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisinin de aralarında bulunduğu 89 kişiye verilen “Devlet Sanatçısı” unvanının iptali için Danıştay’a 1998 yılında başvurdu. İki yıl sonra, 2000 yılında davayı kazanarak unvanı iade etti.

Güleryüz, 2013 yılından bu yana Paris’te kendi sanat atölyesinde çalışmalarını sürdürüyordu.