Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada 'mekanik kıyma' adı altında satılan tavuk kıymalarının tüketiciyi yanıltabileceğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması çağrısında bulundu. Yasak olmasına rağmen, bazı işletmelerin maliyeti düşürmek adına bu yöntemi tercih ettiği ifade edildi.

Et ürünlerinde yasak olmasına rağmen mekanik ayrılmış et kullanımının maliyeti düşürmek için tercih edilmesine Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı tepki gösterdi.

Mekanik kıyma nedir?

Yardımcı, tavuk ve hindi gibi hayvanların derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrılması mümkün olmayan kısımlarının makineler yardımıyla kıyma haline getirilmesiyle elde edilen mekanik kıymanın, bazı işletmeler tarafından maliyeti düşürme amacıyla tercih edildiğini ifade etti.

“Kasaptan alınan kıymadan çekinmeyin. Piyasada ‘mekanik kıyma’ adı altında tavuktan yapılan kıymalar, soya fasulyesiyle karıştırılarak satılabiliyor. Kasaplar ise bu tür malzemeleri kullanmaz. Tüketicilere hazır kıyma yerine eti kasapta görerek çektirmelerini tavsiye ediyorum. Kıymada maliyeti düşürmek için hileye gerek yok. Hazır kıyma satışı tamamen yasaklanmalı; üretim izni veya farklı izinleri olan yerlerde bile kullanılmamalı. Tavuk kemiği, kırıntıları ve taşlığından yapılan bu mekanik kıymayı kullanarak ucuz ürün satanlar var.”