Keşif, Hollanda Kültürel Miras Ajansı (RCE) tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya konu oldu. Arkeologlar, sikkelerin 47 yılında, Roma’nın Britanya’yı fethinden kısa bir süre sonra gömüldüğünü tespit etti. Hazine, MÖ 200 ile MS 47 yılları arasına tarihlenen 288 gümüş denarius, MÖ 19 ile MS 47 arasına ait 72 altın aureus ve MS 5 ile 43 yılları arasında basılmış 44 Britanya altın stateri içeriyor.
Britanya sikkelerinin üzerinde Latin alfabesiyle "CVNO[BELINVS]" yazılı ve bu yazı, Roma öncesi Britanya'nın önemli hükümdarlarından Cunobelinus’u işaret ediyor. Bazı statelerin ise onun ölümünden sonra oğulları Togodumnus ve Caratacus tarafından basıldığı düşünülüyor.
Uzmanlar, bu hazinenin Roma İmparatoru Claudius'un Britanya’yı istilasıyla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor. Britanya sikkeleri muhtemelen savaş ganimeti olarak dolaşıma girdi, Roma sikkeleri ise asker maaşı olarak kullanılmış olabilir.
Özellikle 47 yılına tarihlenen iki altın aureus oldukça dikkat çekici. Hiç kullanılmamış olan bu sikkelerin, yeni basılmış bir partiden geldiği düşünülüyor. Bu durum, hazinenin Britanya’dan dönen bir Roma askerine ait olabileceği fikrini güçlendiriyor.
Hazineyi saklayan kişinin yüksek rütbeli bir asker olabileceği de konuşuluyor. O dönemde bir centurion’un yıllık maaşı yaklaşık 3.375 dinardı, bu nedenle bu kadar büyük bir miktarın sıradan bir askere ait olması pek olası görünmüyor.
Bunnik, Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırını oluşturan Aşağı Cermanya Limes’i boyunca stratejik bir konuma sahipti. Bölge büyük bir yerleşim yerine ev sahipliği yapmasa da yakınlarında bir Roma gözetleme kulesi bulunuyordu. Sikkelerin gömüldüğü alanın tarım veya inşaat için uygun olmayan bir sulak bölge olduğu tespit edildi. Bu nedenle, hazine ya güvenli bir şekilde saklanmak ya da bir savaş sonrası şükran ifadesi olarak gömülmüş olabilir.