YouTube'da eğitici içerikler sunan "The Acadian Garden and Apothecary" adlı kanalda paylaşılan video, özellikle elma gibi sonbahar meyvelerinin nasıl uzun süre bozulmadan saklanabileceğini konu aldı.
ABD Tarım Bakanlığı'na göre günümüzde meyve ve sebzeler genellikle buzdolabında birkaç hafta ile bir ay arasında taze kalıyor. Ancak özellikle elma ve şeftalinin başını çektiği bazı meyveler oda sıcaklığında olgunlaştığından, unutulduklarında hızla çürüyebiliyorlar.
GAZETEYE SAR VE SERİN YERE KOY
Videoda Danae, yaklaşık beş aydır saklanan ve hala taptaze görünen bir elmayı gazeteden çıkararak izleyicilere gösterdi. Geleneksel yöntemin püf noktası, elmaların her birinin ayrı ayrı gazete kağıdına sarılması ve serin, kuru bir yerde saklanması.
Danae ayrıca talaş; kuru tahıl veya kurutulmuş kum gibi alternatif malzemelerin de kullanılabileceğini belirtiyor. Bu hava geçirgen malzemeler meyvelerin ürettiği ve olgunlaşmayı hızlandıran etilen gazının yayılmasını engelliyor. Özellikle elma, armut, muz, kavun ve domates gibi ürünler yüksek miktarda etilen üretiyor.
BİR ÇÜRÜK ELMA TÜM FIÇIYI BOZUYOR
Danae, yöntemin işe yaraması için taze, doğrudan ağaçtan toplanmış, darbe almamış, böcek hasarı bulunmayan elmaların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Marketlerden alınan elmaların ise genellikle kimyasal maddelerle işlenmiş olabileceği ve bu nedenle doğal olgunlaşma sürecinin bozulabileceği belirtiliyor.
Tüm bu detaylar, "Bir çürük elma tüm fıçıyı bozar" deyiminin kökenini de açıklıyor. Bir adet çürük meyve, bulunduğu ortamda diğer tüm meyvelerin daha hızlı bozulmasına neden olabiliyor.