Abanozgiller familyasından olan tropikal bir meyve türü olan çikolata meyvesi, kara sapot ya da çikolata meyvesi olarak da biliniyor. Anavatanı, Orta Amerika'nın güneyi ve Doğu Meksika olan bu meyve, 25 metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır fakat soğuk hava koşullarına karşı duyarlıdır ve bu da yetiştirilmesini sınırlayan bir faktördür. Türkiye'de ise Akdeniz iklimine sahip yerlerde özellikle Alanya ve Gazipaşa gibi soğuktan korumalı bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ancak bu alanda üretimi yaygın değildir. Trabzon hurmasıyla yakın akrabalığı olsa da çikolata meyvesi daha az dayanıklıdır. Genç çikolata ağaçları 0 dereceye kadar dayanabilirken, yetişkin ağaçlar -3 dereceye kadar soğuklara karşı dayanıklıdır.

Çikolata meyvesi ağaçlarından verimli bir hasat alabilmek için fidelerin en az iki yıl süreyle aşılanması gerekir. Meyve verme süreci ise, tohumdan yetişen ağaçlarda yaklaşık 5-6 yıl sürebilir. Çikolata meyvesinin olgunlaşma sürecinde rengi sarı-yeşile dönerken, olgunlaştıkça beyazdan siyaha doğru bir renk değişikliği gösterir ve yenilebilir hale gelir.

ÇİKOLATA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR? 

Çikolata meyvesi, tatlı ve kremsi yapısıyla çikolatalı pudingi andıran bir tada sahiptir. Olgunlaşmamış meyve yenilemez ve tahriş edici olabilir bu yüzden oda sıcaklığında 10 gün bekletilip olgunlaşması sağlanmalıdır. Filipinler'de olgunlaşmamış çikolata meyvesi, balık zehri olarak kullanılmaktadır.

Çikolata meyvesi genellikle çiğ olarak tüketilir. Meyve ortadan ikiye kesilir ve bir kaşık yardımıyla içi alınarak yenir. Çikolatalı puding ve smoothie tariflerine eklenerek daha farklı şekillerde de tüketilebilir. Öte yandan turtalar ve kekler gibi tatlılarda çikolata yerine kullanılabilir. Tadı, olgun armut ve mango karışımına benzediği söylenebilir fakat zengin bir çikolata aroması da barındırır. Bu meyvenin 1 tanesi 150 liradan satılıyor.