Türkiye’de her 5 öğrenciden 1’i derse aç giriyor. 6.5 milyon çocuk şiddetli yoksulluğun pençesinde, 8 çocuktan 7’si et, tavuk ve balık tüketemiyor, 10 çocuktan 9’u fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillere ulaşamıyor, iki çocuktan biri de peynir ve yoğurdu her gün tüketemiyor.

Memleketin hali böyleyken, Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kamu spotunda çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi için çağrıda bulundu. Kamu spotuna tepki gösteren Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay şunları kaydetti:

■ Bakan Yusuf Tekin “18 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek vermeyi doğru bulmuyorum, yeme alışkanlıkları buna uygun değil” dedi. Bakanlık çocukların okula aç gitmesini umursamıyor olacak ki, velilere sağlıklı beslenme önerileri yapmayı uygun bulmuş!

■ Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini yaptığınız protokollerle cemaat ve tarikatlara yediriyorsunuz! Bari halkla alay etmeyin.

■ Çocuklarımızın beslenme hakkı, pazarlık konusu değildir! Siz bu hakkı sağlamak zorundasınız.

BESLENME SAATİ KAMU SPOTU OLDU

Kamu spotunda beslenme saatinde bir öğrenci çantasından bisküvi ve gofret, bir başka öğrenci ise tost, süt, yoğurt, muz gibi sağlıklı gıdalar çıkarıyor. Gofretli öğrenci, diğer öğrenciye üzgün ifadeyle bakıyor. 

Aile Bakanlığı et ve balık önermişti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dengeli ve sağlıklı beslenme çağrısından önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da benzer önerilerde bulunmuştu. Aile Bakanlığı “Çocuk İçin Dost Uygulamalar (DUY)’ adı altında bir web sitesi oluşturarak, çocuklara ara öğünler ve 3 ana öğün beslenme; her öğünde et, süt, tahıl grubu, meyve sebze ve kurubaklagil önermişti. Rehberde, ”Et sağlığımız için çok faydalıdır. Özellikle çocukların büyümeleri için  et ürünlerine ihtiyaçları vardır. Evde yapılan etli yemekler sağlık için çok faydalıdır. Kıyma etten yapılır. Kıyma ile yapılan köfte sağlık için çok faydalıdır.  Tavuk ve balık eti de sağlığımız için çok yararlıdır” denmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’na 3 maddelik çağrı

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu: 1. Tüm okullarda çocuklarımızın beslenme hakkını güvence altına alacak ücretsiz yemek hizmeti derhal başlatılmalı. 2. Yoksul ailelere yardım eli uzatılmalı, çocuklarımızın aç okula gitmelerine son verilmelidir. 3. Bakanlık, bütçesini cemaatler ve tarikatlara değil, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine ve eğitimine ayırmalıdır.