MSB kaynakları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin NATO'ya üyelik başvurusunun Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu ve bu yöndeki bir girişimin Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozarak çözüm sürecini olumsuz etkileyeceğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in NATO üyeliği için girişimlerine ilişkin sorular üzerine MSB kaynağı şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye, NATO üyesi bir ülke olarak, ittifakın genişleme kararlarının oybirliği ile alındığını hatırlatır ve bu süreçlerin herhangi bir ülkenin ulusal güvenlik endişelerini dikkate alarak yürütülmesi gerektiğini savunur. Mevcut durumda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye açısından kabul edilemez bir gelişmedir. Bu girişim, Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozacak ve çözüme yönelik müzakere süreçlerini olumsuz etkileyecektir."
F-16 BLOCK 70, EUROFIGHTER VE F-35 TEDARİKLERİ
Bakanlık kaynakları, F-16, Eurofighter ve F-35 tedariklerine ilişkin soru üzerine ise; 40 adet F-16 Blok 70 ve özellikli mühimmatın tedariki kapsamında 1.4 milyar dolarlık başlangıç ödemesinin yapılarak sözleşmenin yürürlüğe girdiğini; teknik görüşmelerin de devam etmekte olduğunu söyledi.
Kaynaklar, 40 adet Eurofighter tedarikine yönelik ise teknik görüşmelerin olumlu devam ettiğini; 40 adet F-35 talebinin de muhataplara resmi olarak iletildiğini söyledi.
MSB kaynağı, "F-35 konusunda da daha önce yaptığımız bir ödeme ve hangara alınan 6 adet uçak var. Ancak ilk defa bir NATO üyesi ülkeye (CAATSA) yaptırım uygulanarak teslimat gerçekleştirilmemiştir.
Biz en başından beri bu yaptırımın yanlış olduğunu söylüyoruz. Beklentimiz, müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alınması, örtülü/örtüsüz tüm yaptırımların kaldırılmasıdır" diye konuştu.