Muğla'nın Köyceğiz ve Ula ilçelerinde Devlet Su İşleri tarafından sulama ve enerji amaçlı yapılması planlanan Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesi'ne ÇED olumlu kararı verildiği ortaya çıktı. Muğlalılar projeye itiraz etmiş, eylemler yapmıştı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 21'inci Bölge (Aydın) Müdürlüğü tarafından Muğla'nın Köyceğiz ve Ula ilçesi sınırları içerisinde Balcılar Mahallesi, Alacık mevkiinden sulama ve enerji amaçlı 'Balcılar Barajı ve Sulaması, Hidroelektrik Santralleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali' yapılması planlanıyor.
Proje için 2022 yılı Mart ayında ÇED süreci başlatılmıştı. Proje ile ilgili olarak hazırlanan ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek 2023 yılı Ağustos ayında son şekli verilmişti. Projeye, "Çevresel etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu" verildi.
Muğlalılar, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde projenin olumsuz etkileri hakkında açıklama yaparak projeye karşı yaklaşık 300 dilekçeyi müdürlüğe teslim etmişti.
ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKMA NEDENLERİNİ AÇIKLAMIŞTI
Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Semra Gönen SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, “Bu yöre için çok önemli, inşallah proje gerçekleşmez. Çünkü koruma altındaki Köyceğiz/Dalyan Havzası için çok olumsuz sonuçlara sebep olacaktır. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Havzası, Gökova'dan Beyobası'na kadar uzanan tarım alanları sulama amaçlı Namnam Çayı'ndan alınacak sular yüzünden geri dönüşü olmayan zararlar görecektir. Doğaya, flora ve faunaya verilecek olan bu zararlar Köyceğiz yöresindeki yaşam alanlarını da olumsuz etkileyecektir. Barajların ömrünün 50-60 sene olacağını düşünürsek bu proje ile gelecek nesillerin yaşam hakları ellerinden alınmış olacaktır” demişti.
"DOSYADA YANLIŞ BİLGİLER VAR"
Proje başvuru dosyasında eksik ve yanlışların olduğunu belirten Gönen şunları söyledi:
* "Proje başvuru dosyası sayfa 4'de iletim kanalı kapasitesi (Namnam çayından alınacak su miktarı) 4,5 metreküp/saniye olarak verilmiş. Bu miktar 1 günde 388 bin 800 metreküp yapar. (4,5x60x60x24) Yine sayfa 3 de verilen 'barajın tesis edildiği akarsu Boğa Deresidir' bilgisi yanlış ve yanıltıcıdır. Namnam Çayı'ndan alınacak olan devasa su miktarı yüzünden Köyceğiz Gölü ve Dalyan deltası dahil Namnam Çayı etrafındaki bütün ekosistem ve yaşam düzeni bozulacaktır. Ayrıca Silasyon’dan dolayı (Erozyonla taşınan kil, mil gibi ince boyutlu materyalle barajların dolması) baraj gölünde biriken bitkisel atıkların yarattığı metan gazının zehirleyici etkisi çevreye ve yaşama zarar verecektir."