“Steeped: Çayın Kimyası” ismini taşıyan kitap, yaklaşık 200 sayfa uzunluğunda ve ocak ayının sonlarında Kraliyet Kimya Derneği tarafından yayımlandı.

Üç yıllık bir araştırmanın ürünü olan kitabında Francl, çay üzerine 500'den fazla bilimsel makale okudu. Profesör, bazı içeceklerin ısı kaybetme hızını hesaplamak için kupalarına termometreler bağladı; çay demliklerinin kapasitesini belirlemek için de genellikle meteoritlerin hacimlerini belirlemek için kullanılan silikon topları içeren bir yöntem kullandı.

Tüm birikimlerinin sonucunda çeşitli püf noktaları belirleyen Francl'a göre mükemmel çay için şu adımları izlemek gerekiyor…

İYİ ÇAYIN BEŞ PÜF NOKTASI

1. Su kaynarken kupanızı veya bardağınızı musluktan aldığınız sıcak suyla doldurarak önceden ısıtın. Zaten sıcak olan bir kaba eklenen çay daha uzun süre sıcak kalır ve sıcaklık, salınan kafein ve antioksidanları artırır.

2. İdeal kupa? Kısa ve sağlam bir şey olmalı… Çünkü daha az yüzey alanına sahip olduğundan ısıyı daha uzun süre korur. Francl, “güzel ince kenarlı” porselen kupalar kullanıyor, ancak çift camlı olanlar da işe yarıyor.

3. Sıcak suya çayı atmayın. Kaynar suyu yaprakların veya bir çay poşetinin üzerine dökün.

4. Francl çok uzun süre demlenmeye karşı uyarıyor. Çoğu çay, demlendikten sonra bir dakika içinde tüm kafein ve antioksidanlarını kaybeder.

5. Çay poşetleri kullanıyorsanız, karıştırmak da çok önemlidir. Tanenleri azalttığı için demleme sırasında bunları batırın ve sıkın.