Uzmanlar, mutfakta kullanılan temizlik süngeri konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Mutfak süngerinin ne sıklıkla temizlemeleri gerektiğini açıklayan uzmanlar, aksinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Düzgün temizlenmemesi ya da değiştirilmemesi durumunda süngerlerin sağlık açısından risk oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, aynı süngeri bulaşık yıkamak, tezgahları silmek ve döküntüleri temizlerken kullanılmaması gerektiğini söyledi. 

KLOZET KAPAĞINDAN DAHA KİRLİ

Yapılan bazı araştırmalar, kullanılmış mutfak süngerlerinin klozet kapağından daha fazla mikrop barındırabileceği ortaya koydu. Bunun kış aylarında sıcak yemek hazırladıkça gıda kaynaklı hastalık riskini de artırdığı ifade edildi. Çapraz bulaşmaya da dikkat çeken uzmanlar, yiyeceklerin  kesme tahtası, temiz olmayan bez ya da dezenfekte edilmemiş süngüler gibi mikropların bulunduğu yüzeye temas etmesiyle meydana geldiğini  ekledi. 

TEMİZLENMESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Tüm bu sağlık risklerine karşı uzmanlar, mikropların farkında olmadan mutfakta yayılmaması için süngerlerin uygun şekilde temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Hayat sigortası uzmanı Life Pro, mutfakta sünger kullanmanın güvenli olduğunu ancak süngerin düzgün bir şekilde temizlenmesi ve sık sık değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü süngeri musluk altında durulamak bakterileri yok etmek için yeterli değil. Süngerlerin yüksek ısıda temizlenmesi ve dezenfektan solüsyonları kullanılması önemli. Bulaşık makinesinde ise üst rafa yerleştirilmeli en yüksek ısıda yıkanılmalı.  

Bu yöntem doğru uygulandığında bakterilerin yüzde 99,9'una kadar yok edildiği ortaya çıktı.