Doğal, ucuz ve etkili olduğu düşünülen temizlik yöntemleri sosyal medyada hızla yayılırken, mutfak uzmanları birçok kişinin farkında olmadan tezgahlarını mahveden büyük bir hata yaptığını söyledi. Antibakteriyel etkisiyle övülen ve hemen her mutfakta bulunan bir ürün, sanılandan çok daha zararlı.
Mutfak dönüşümleri üzerine çalışan Wrap Your Kitchen şirketinin CEO’su Caitlin King, yıllardır tezgahlarda gördüğü hasarların büyük bölümünün aynı üründen kaynaklandığını belirterek ev sahiplerini uyardı.
GÜNLÜK TEMİZLİKTE SİRKE ÇOK KULLANILIYOR
Sirke ve sirke içeren asidik temizlik spreyleri, sosyal medyada sık sık “mucize temizlik ürünü” olarak öneriliyor. Doğal olması ve bakterileri yok etmesi nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak uzmanlara göre sirke, mutfak tezgâhlarının en büyük düşmanlarından biri.
Caitlin King konuyla ilgili, “Sirke ucuz, doğal ve etkili diye herkes güveniyor. Ama çoğu tezgâh için fazla asidik. Yağ söküyor ama aynı zamanda yüzeyin koruyucu tabakasını da söküyor” dedi.
TEZGAHLARI NASIL AŞINDIRIYOR?
Çoğu mutfak tezgahı; laminat, vinil, doğal taş ya da kaplamalı yüzeylerden oluşuyor ve hepsi koruyucu bir tabakayla kaplanıyor. Sirke bu tabakayı zamanla aşındırıyor. King’e göre zarar hemen görülmeyebilir, “Bir iki kullanımda fark etmezsiniz. Ama aylar geçtikçe yüzey matlaşır, rengi solar. Koruyucu tabaka zayıflayınca su hasarı, lekeler ve hatta bakteri oluşumu artar” şeklinde konuştu.
Granit ve mermer gibi doğal taşlarda ise sirke kalıcı lekeler ve donuk izler bırakabiliyor. Laminat ve vinil yüzeyler de zamanından önce yıpranarak eski görünmeye başlıyor.
UCUZ TEMİZLİĞİN GİZLİ MALİYETİ VAR
Sirke kısa vadede tasarruf sağlıyor gibi görünse de uzun vadede büyük maliyetlere neden olabiliyor. Matlaşan, aşınan ve koruyucu tabakası zarar gören tezgahlar, bakterilerin kolayca tutunduğu alanlara dönüşüyor.
King, danışanlarının çoğunun yeni tezgahlarının neden bu kadar hızlı eskidiğini anlamadığını söylerken, “Sorun çoğu zaman temizlik rutininden kaynaklanıyor. Ürün değiştiğinde mutfak da toparlanıyor” dedi.
Yeni tezgah kaplatmak veya değiştirmek ise yüzlerce hatta binlerce lira gerektiriyor, üstelik tüm bu masraf birkaç liralık sirke yüzünden ortaya çıkabiliyor.
PEKİ NE KULLANMAK GEREKİYOR?
Uzmanlara göre mutfak tezgahlarını korumanın yolu pahalı ürünlerden geçmiyor. Ilık su ve hafif bulaşık deterjanı günlük temizlik için yeterli. Zorlu lekeler için pH nötr temizlik ürünleri öneriliyor. Asidik dökülmeler (şarap, kahve, meyve suyu) hemen temizlenmeli. Sert süngerler yerine yumuşak bez kullanılmalı.