Muzu yerken kabuğuyla birlikte çıkan ince ipliksi kısımlardan rahatsız olup hemen temizliyorsanız, büyük bir besin hatası yapıyor olabilirsiniz.
Uzmanlara göre bu lifli yapılar yani muzun “kan damarları” olarak adlandırılan floem demetleri aslında sağlığımız için son derece değerli.
O İPLİKLER VİTAMİN DEPOSUYMUŞ
İspanyol hekim Dr. Manuel Viso, muzun üzerindeki bu lifleri çıkarmanın yanlış olduğunu belirterek, “Bu kısımlar meyvenin büyümesi sırasında besinlerin taşınmasını sağlıyor. Yani muzun damarları… Onları atmak, vitamin ve mineral deposunu çöpe atmak demek” ifadelerini kullandı.
La Vanguardia gazetesinde yer alan habere göre bu ipliksi yapılar; antioksidan, anti-inflamatuar bileşenler, potasyum, magnezyum ve triptofan açısından oldukça zengin. Triptofan ise beyinde “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotoninin oluşumunda önemli rol oynuyor.

"ONLAR DA MUZUN BİR PARÇASI"
Dr. Viso, sosyal medya hesabında paylaştığı videoda, muzun tamamının bu ipliklerle birlikte yenilmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi “Bir dahaki sefere muz yerken o beyaz iplikleri çıkarmayın, yiyin. Onlar da muzun bir parçası.”
SİNDİRİME DOST LİF KAYNAĞI
ABD’deki Dole Beslenme Enstitüsü Direktörü Nicholas Gillitt de Viso’nun görüşünü destekliyor. Huffington Post’a konuşan Gillitt, floem demetlerinin muzun geri kalanına göre daha çeşitli lifler içerdiğini ve sindirim sistemini desteklediğini belirtti.
Bu liflerin, kalp-damar sağlığını koruyan ve bağırsakları düzenleyen bitkisel lifler açısından zengin olduğu düşünülüyor.
Gillitt’e göre, muz liflerinin genel beslenme üzerindeki etkisi büyük olmasa da, onları yemek küçük ama sağlıklı bir fark yaratıyor.
Uzmanlar, muzun ipliksi yapılarının düzenli tüketilmesinin lif, vitamin ve mineral alımını doğal şekilde artırabileceğini söylüyor.