Yüksek tansiyon, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen sağlık sorunlarında biridir. Birçok insan bu hastalığa sahip ve bu durum kalbin vücuttaki kanı pompalarken daha fazla çaba sarf etmesine neden olurken, kalp ve damar sağlığına büyük yük bindiriyor. Aynı zamanda yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının da başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
Beslenme yüksek tansiyonun başlıca nedenlerinden biri olarak tanımlanırken özellikle yüksek tuz içeren gıdalar bu durumu daha da kötüleştirebiliyor. Tuz, vücutta su tutulmasına yol açarak kan basıncını artırabiliyor. British Heart Foundation (BHF) uzmanları, sodyumun aşırı tüketildiğinde damarlarımızdaki su miktarını artırarak kan basıncını yükselttiğini belirtti. Bu nedenle, tuz alımını sınırlamak yüksek tansiyonla mücadelede önemli bir adım.
Tuzun olumsuz etkilerini hafifletmek için potasyum açısından zengin gıdalar tüketmek de etkili bir çözüm olabilir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), potasyum açısından zengin gıdaların hipertansiyon yönetiminde önemli olduğunu ve potasyumun sodyumun etkilerini azaltmaya yardımcı olduğunu vurguluyor.
POTASYUM ZENGİNİ BİR ATIŞTIRMALIK
Muz, potasyum açısından zengin bir meyve olarak bilinse de kuru kayısı, içerdiği potasyum miktarıyla onu geride bırakıyor. 100 gram kuru kayısı, yaklaşık 1.162 mg potasyum içeriyor. Bu da kuru kayısının, muzdan üç kat daha fazla potasyum içerdiği anlamına geliyor. Kuru kayısının düzenli tüketilmesinin, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği, yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda.
Holland & Barrett'taki sağlık uzmanları, kuru kayısının potasyum içeriği sayesinde kan basıncını dengelemeye yardımcı olabileceğini belirtirken, kuru kayısının kalp sağlığını iyileştirebileceği, bağışıklık sistemini güçlendirebileceği ve diyabet riskini azaltabileceği de vurgulanıyor.