Kart ödemeleri ve mobil ödeme uygulamaları son yıllarda nakit paranın yerini almaya başladı. Hemen hemen her yerde nakit para taşıma oranı düştü. Faturalar dahil pek çok ödeme artık kartlarla yapılıyor. İsveç'te bu ülkelerden biri.
Ülkenin kendi yasasında yer alan 'sözleşme özgürlüğü' ilkesi, mekanlarda ya da işletmelerde nakit para kabul edip etmemeleri kararını kendilerine bırakıyor. Bundan dolayı da mağazalar, toplu taşımalar ve kamu hizmetleri nakit ödeme yöntemini kabul etmiyor. Hatta halkın faturaları elden ödemeleri için de bir ödeme alt yapısı yok.
ÜLKENİN YÜZDE 80'İ NAKİT KULLANMIYOR
Ülkede 2012 yılında bir grup banka tarafından geliştirilen mobil ödeme yöntemi Swish, bu dönüşümü hızlandıran durumlardan biri oldu. Bugün ülkenin yüzde 80'i ve fazlasının Swish hesabı bulunuyor.
Fakat ülkede, nakit ödeme yönteminin azalması bankasız yaşayanlar için ciddi bir sorun haline geldi. Yapılan araştırmaya göre, ülkede yoksulluktan dolayı nakide bağımlı yaşayan kişiler zorlanıyor. Bunların başında ise yaşlılar geliyor.
EN ÇOK EVSİZLER ETKİLENDİ
Ülkede belli bir kesim faturalarını dijital yollarla ödemekte zorlanıyorlar. Araştırmanın bir kısmı evsiz ve akıl sağlığı yerinde olmayan bireylerden oluşuyor. Bu bireyler toplumsal hayattan dışlandıkları için temel ihtiyaçları hariç fatura ödemelerini başkalarının yardımıyla halledebiliyorlar.
Dijital fakirliğin yayınlaştığı ülkede, özellikle evsizler, mülteciler ve yaşlılar ciddi sorunlar yaşıyor. Tüm bunların dışında nakitsiz ekonomi toplumda yalnızlık hissini de yaratmaya başladı. İnsanlar, dijitalleşmeden dolayı kendilerini robot gibi hissettiklerini belirtiyor.