Hem lezzeti hem de sağlığa olan faydaları ile sofraların vazgeçilmezi olan nar, kan damarlarını korur, gençleştirir ve böylece kan dolaşımını iyileştirerek kalp ve damar sağlığını koruyabilir. Nar, bu faydaları ile dikkat çekerken pek çok kişi narla ilgili tüm gerçekleri bilmiyor. İşte nar yemeden önce bilmeniz gereken gerçekler: 

Tatlı ve ekşi bir karışım

Nar taneleri, kızılcığa benzer keskin bir tada sahip olsa da daha tatlı bir lezzet sunar. Bu taneleri tek başına veya salatalarınızda, et yemeklerinin yanında kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve vejetaryen körilere çok yakışır.

Dikkatli seçim yapın

Narın sezonu eylülden ocağa kadar devam eder. Marketlerde ya da pazarda gördüğümüz narlar genellikle olgunlaşmış ve yenmeye hazır olur. Seçerken ağır olanları tercih edin, bu meyvenin sulu olduğunun bir işaretidir.

Patlayabilir

Ağaçta çok olgunlaşmış narlar, sonunda patlayarak yüzlerce çekirdeğin yere dökülmesine yol açar. Narın isminin bu patlayıcı özelliğiyle ilişkilendirilmesinin yanı sıra doğurganlıkla da bağlantısı vardır.

Kolayca açabilirsiniz

Nar açmak zor olabilir fakat bu işlemi suyla yapmak çok daha kolaydır. Narın kabuğunda hafifçe bir kesi yapın, ardından parmaklarınızla açın. Meyveyi bir kase suya daldırarak çekirdekleri çıkarın. Çekirdekler suyun dibine çökerken, beyaz zarlar suyun yüzeyine çıkar, zarları bir kepçe ile alarak suyu süzün.

Tropikal bir hazine

Orta boy bir nar, 1 ila 2 su bardağı (250 ila 500 ml) arasında çekirdek verir. Yarım su bardağı (125 ml) nar, bir porsiyon meyveye eşdeğerdir.

Gerçek grenadin şurubu

Grenadin şurubu aslında gerçek nardan yapılır. Ancak ticari grenadin genellikle şeker ve renklendiricilerle yapılır. Gerçek grenadin, narın doğal tat ve özünü içerir.

Buzdolabında birkaç ay saklanabilir

Bütün narlar buzdolabında birkaç ay boyunca saklanabilir. Fakat ayıklandıktan sonra yalnızca 4-5 gün dayanır. Tanelerini dondurup, hava geçirmez bir kapta saklayarak yıl boyu taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.

Antioksidan deposu

Nar, antioksidan açısından son derece zengindir. Bu bileşikler, hücrelerin erken yaşlanmasını yavaşlatır ve kardiyovasküler hastalıklar ile bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Nar ekşisi alternatif olabilir 

Nar ekşisi, Orta Doğu mutfağının vazgeçilmez bir malzemesidir. Pekmez olarak bilinen bu koyu sıvı, balzamik sirke veya üzüm şırasına alternatif olarak kullanılabilir.

Taze sıkılabilir 

Nar suyu elde etmek için, narı ikiye bölüp bir meyve sıkacağına koyun. Elektrikli sıkacakları kullanırken dikkat edin çünkü fazla baskı uygulamak, zarların acı bir tat vermesine neden olabilir.