Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte pek çok kişi sıcak, besleyici çorbalara yöneliyor. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan bir kullanıcı bu dönemde içinizi ısıtacak ve bağışıklık sisteminizi destekleyecek bir çorba tarifi paylaştı. Tatlı patates ve havuç gibi vitamin deposu malzemelerle hazırlanan bu çorba hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunuyor. Havuç ve tatlı patates gibi turuncu besinler sadece cildinize iyi gelmek kalmaz aynı zamanda demir emilimini artırabilir.

İşte içinizi ısıtacak ve bağışıklık günlendiren o çorbanın tarifi:
Malzemeler:
3 adet orta boy tatlı patates
2-3 adet orta büyüklükte havuç
1 baş sarımsak
2 çay kaşığı beyaz miso ezmesi
1 parmak büyüklüğünde soyulmuş zencefil
600-800 ml ılık sebze suyu (tercihe göre daha fazla, çorbanın kıvamına göre)
160 gr kuru karabuğday soba eriştesi
150 gr tempeh
2 yemek kaşığı açık soya sosu
1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
1 yemek kaşığı sriracha (isteğe bağlı)
Susam tohumları
Taze kişniş
Yarım limon
Sızma zeytinyağı
Susam yağı
Tuz ve karabiber (isteğe göre)
Yapılışı:
Fırını 200°C'ye (390°F) ısıtın. Tatlı patatesleri ve havuçları yıkayıp parçalara ayırın. Bir fırın tepsisine dizin ve üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber serpin. Sebzeleri yaklaşık 45 dakika boyunca yumuşayana kadar fırında kızartın. Sebzeler fırındayken, soba eriştelerini paket talimatlarına göre pişirin ve bir kenara bırakın. Tempeh’i küçük parçalara ayırın. Bir tavada düşük-orta ateşte susam yağını ısıtın ve tempeh’i ekleyin. Altın rengini alana kadar, yaklaşık 5 dakika kadar hafifçe kızartın. Soya sosu, akçaağaç şurubu ve isteğe bağlı sriracha’yı ekleyin, iyice karıştırın ve ateşten alın.
Fırındaki tatlı patates, havuç ve sarımsak başını bir mutfak robotuna alın. Miso ezmesi, zencefil, sebze suyu ve damak tadınıza göre baharatlarla birlikte pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Sıcak et suyu kullandıysanız, çorbanız yeterince sıcak olacaktır, yoksa bir tavada ısıtabilirsiniz. Çorbayı kaselere dökün ve üzerine soba eriştelerini, tempeh’i ekleyin. Taze kişniş, susam tohumları, bir miktar susam yağı ve limon suyu ekleyerek servis yapın.