Sağlıklı beslenme konusuna artış gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle hangi pirinç türünün daha faydalı olduğu da merak konusu oldu. Uzmanlar, pirinç seçerken lif oranı, glisemik indeks ve içerdiği vitamin-minerallere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. En sağlıklı pirinçler de sırayla şöyle:

İlk sırada lif açısından zengin olan kahverengi pirinç, kabuğu soyulmamış pirinçlerden biri. Bu da yüksek lif içeriğiyle sindirimi desteklemesine ve kan şekerini dengelemesini sağlıyor. Orta derecede bir glisemik indekse sahip olan bu pirinç, uzun süre tok kalmayı sağlıyor.

HEM KALP DOSTU HEM LİF ORANLARI YÜKSEK

Yasak pirinç olarak bilinen siyah pirinci, tam bir antioksidan zengini. İçerdiği antosiyaninler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı. Araştırmalara göre, bağışıklık sistemini güçlendiren bu pirinç türü, aynı zamanda kalp sağlığını da destekliyor.

Kalp dostu olan kırmızı pirinç,  içeriğinde bulunan doğal antioksidanlar ve yüksek lif içeriğiyle dikkat çekiyor. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bu pirinç türü, kalp sağlığını destekleyerek kolesterol seviyelerini düşürmeye katkıda bulunuyor.

DİYET YAPANLAR İÇİN ALTERNATİF

Protein kaynağı olan yaban pirinci de sağlıklı pirinçler arasında. En yüksek protein oranına sahip olan yabani pirinci, düşük kalorili yapısıyla diyet yapanlar için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Dengeli alternatiflerden biri olan Basmati Pirinci: Düşük-orta glisemik indeksi sayesinde kan şekerini ani dalgalanmalardan koruyan basmati pirinci, sindirimi kolay yapısıyla da tercih ediliyor.