Sütün fermente edilmesiyle elde edilen ve sağlığa birçok faydası bulunan kefir, ayran benzeri ekşimsi bir içecektir. Bu içecek, 100 yıldan fazla yaşayan Kafkasya halklarının uzun yaşam sırlarından biri olarak bilinir. Kefir, hem probiyotik özellikleri hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor.
Kefir, "kefir danesi" adı verilen özel bir maya ile hazırlanır. Bu maya, yoğurttan farklı olarak 60'tan fazla bakteri ve maya türü içerir. Bu zengin içerik, kefiri güçlü bir probiyotik kaynağı yapıyor. Peygamber danesi olarak da bilinen kefir mayası sütle birleşerek yaklaşık 12 saat içinde fermente oluyor.
Kefir, geleneksel mayalama yöntemine benzer bir teknikle yapılırken, farklı olarak 24 saat bekletilerek daha koyu kıvamda ve daha ekşi bir hale getirilebilir. Bu sürecin sonucunda ortaya çıkan içecek, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalıdır.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER
Son yıllarda probiyotikler ve fermente içecekler, sağlık alanında büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Kefir, bu alandaki en güçlü içeceklerden biridir. İçeriğindeki probiyotik bakteriler, sindirim sisteminin sağlığını iyileştirmeye, bağışıklığı güçlendirmeye ve vücuda faydalı bakterilerin kalın bağırsağa ulaşmasını sağlamaya yardımcı olur.
Kefirli yoğurt, kefirin probiyotik özelliklerinden yararlanarak sindirim sistemini destekler. Ayrıca, normal yoğurda kıyasla daha fazla B12 vitamini ve kalsiyum içerir. Bu da kefirli yoğurdu kemik sağlığını destekleyen ve besin değerleri açısından daha zengin bir seçenek haline getirir.