Türkiye'de sokakların yanı sıra evlerde de milyonlarca kedi bulunmakta.
Özellikle ilerleyen yaşlarda çocukları evleri terk eden ve yalnız yaşamaya başlayan ebeveynler için hem streslerini azaltmalarına hem de yalnızlıklarını paylaşmalarına yardımcı olması amacıyla bir kedinin bakımını üstlenmeleri tavsiye edilir. Ancak Boulder'daki Colorado Üniversitesi, College Park'taki Maryland Üniversitesi ve İspanya'daki La Coruña Üniversitesi'nden bilim insanlarından oluşan bir ekip, kedilerin bugüne kadar az bilinen bir tehlikelerini gözler önüne serdi.
ÜÇ YAŞLIDAN İKİSİNİN KANINDA BULUNDU
Söz konusu araştırmada 65 yaşın üzerinde bulunan ve uzun süredir bir kediyle aynı evde yaşayan 600'ün üzerinde insana ait verilere yer verildi. Sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü her üç yaşlıdan ikisinin kanında teksoplazma bulundu.
Kedilerin bağırsaklarında yer alan bu parazit, aynı ortamın kullanılması halinde insanlara da bulaşabiliyor. Örneğin bir kedi evin içerisinde bulunan bir tepsiyi yalarsa ve sonrasında siz de bu tepsinin üzerine yerleştirdiğiniz yiyecekleri tüketirseniz, farkında olmadan toksoplazma ile enfekte olmuş olabilirsiniz.
GENÇLER RİSK ALTINDA DEĞİL
Teksoplazma paraziti, yapısı gereği güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan insanlarda tehlike oluşturmamakta. Buna karşın 65 yaşın üzerindeki insanların bağışıklık sisteminin yaşa bağlı olarak zayıflaması, onları teksoplazma parazitine karşı savunmasın bir hale getirmekte.
KAS GÜÇSÜZLÜĞÜNE NEDEN OLUYOR
Bağışık sistemi zayıf olan yaşlı insanların toksoplazma ile enfekte olmaları halinde, enfeksiyon kısa sürede vücutta ilerliyor ve sonunda kas güçsüzlüğüne neden oluyor.
Bu durum insanların kelimenin tam anlamıyla 'kırılgan' hale gelmesine neden olurken, normal şartlarda enfekte olunmayacak her türlü zararlı virüs, kolaylıkla vücuda nüfuz edebiliyor. Makalede ayrıca toksoplazmoz ile enfekte olan yaşlı insanların, riskli dürtüsel davranışlara daha yatkın olduğu vurgulanıyor. Şizofreni ve diğer zihinsel bozuklukların gelişme riski de bu kişilerde daha yüksektir.