Kosta Rika'nın Nicoya yarımadasında çoğu kişi 100 yaşını görüyor. Nedenleri arasında dengeli beslenme var. Kosta Rikalıların kahvaltıları basit ama temel besinlerden oluşuyor. Bu bölgeler 'dünyanın mavi bölgeleri' olarak biliniyor. 
İşte Nicoyan kahvaltısına dair detaylar...

Erken kalkmanın ömrü etkileyip etkilemediği hakkında pek çok varsayım var. Fakat Nicoya'daki aileler sabah saat 4.00'te kalkıp , besinlerle dolu hem doyurucu hem lezzetli bir kahvaltı hazırlıyor. Bu kahvaltıyı  odun ateşinde pişiriyorlar.

NİCOYAN KAHVALTISI NASIL HAZIRLANIR?

Kahvaltının temel unsuru odun külüyle hazırlanan mısır ekmeği. Odun külü, düşük glisemik indeksli karmaşık karbonhidratların kaynağı. Bu da gün boyunca sabit enerji seviyesini koruyor. Ve aynı zamanda niasin ve esansiyel amino asitleri de içerdiğinden sağlık için faydalı. Pişirme işleminde kullanılan odun külü bu besinlerin salınmasına yardımcı olup vücut tarafından emilimini  kolaylaştırır.

Nicoyan kahvaltısının bir diğer önemli unsuru ise tortillaların yanı sıra pirinçle birleştirilmiş siyah fasulyeler. Bu ikili yalnızca Kosta Rika mutfağının klasik besinlerinden. Siyah fasülyeler sağlığı desteklerken kan basıncını da korur. Ve mideden gelen tepkiyi optimize ederek eksiksiz bir proteine dönüştürür.

Kahvaltıda hazırlanan bu atıştırmalığın içerisine havuç ve acı biber gibi taze sebzeler de eklenerek güveç haline getiriliyor. Bu güveç tarzı kahvaltılık doyurucu olduğu ekstra dozda antioksidan ve doğal probiyotik de sağlıyor. Bu bileşenler kurkumin, anti-inflamatuar özellikleri ve anti-kanser potansiyeli ile bilinir.

Nicoyan kahvaltısında  günlük rutinin bir diğer önemli unsuru  ise yerel kahvesi. Yüksek antioksidan ve kafein içeriğine sahip olan bu kahve, enerji sağlamanın yanı sıra metabolizmayı da uyararak vücudun güne en iyi şekilde başlamasına yardımcı oluyor. 

İYİ BİR KAHVALTI NASIL YAPILIR?

Sağlıklı bir kahvaltı için tam tahıllı ürünler ya da mısır gibi düşük glisemik karbonhidratlar tüketilmeli. Bu vücutta sürekli enerjiyi sağlar. Bu besinler arasında fasulye, yumurta veya süt ürünleri gibi gıdalar bulunuyor. Protein içeren besinler dokuların onarılmasına yardımcı olur.  Avokado, fındık veya tohumlardan elde edilen sağlıklı yağlar ise beynin ve kalbin düzgün çalışmasına katkıda bulunur.