Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 28. Dönem 3. Yasama Yılı’na 1 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı oturumla başlayacak. Bu dönemde Meclis gündemine yön verecek ilk konular arasında ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasa ve Öğretmenlik Meslek Kanunu yer alıyor.


Yeni yasama döneminin ilk önemli düzenlemesi olarak ekonomi torba yasasının sunulması öngörülüyor. Bu yasa kapsamında, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi ve piyasalardaki vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi hedefleniyor. Hükümetin vergi kaçaklarını azaltma yönündeki bu adımı, ekonomide şeffaflığı artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, torba yasa çerçevesinde kamuda tasarruf tedbirleri gibi çeşitli ekonomik düzenlemelerin de ele alınması bekleniyor.

DİJİTAL DEVLER İÇİN REKABET YASASI 

Torba yasanın ardından Meclis gündemine, dijital piyasalardaki büyük oyunculara yönelik düzenlemelerin getirilmesi planlanıyor. Özellikle Amazon, Facebook, X ve Starlink gibi küresel şirketlerin Türkiye pazarındaki hakimiyetine sınırlamalar getiren bir rekabet yasası teklifinin gündeme taşınacağı düşünülüyor. Bu düzenlemeyle dijital devlerin piyasa üzerindeki kontrolü azaltılacak ve yerel girişimlerin desteklenmesi sağlanacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU 

Yeni yasama döneminde, öğretmenlerin özlük haklarına yönelik düzenlemeler içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öncelikli olarak görüşülmesi bekleniyor. Geçen yasama döneminde sonuçlanamayan bu kanun teklifi, öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi, mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve kariyer basamaklarının yeniden düzenlenmesi gibi önemli düzenlemeleri kapsıyor. Öğretmenlik mesleğinin statüsünü güçlendirecek olan bu yasa teklifinin, bu yasama döneminin en önemli çalışmalarından biri olması planlanıyor.

FİZİKSEL KAVGALAR İÇİN 'ACİL DURUM BUTONU' 

TBMM’de yaşanan kavgalar ve tartışmalara yönelik çeşitli önlemler de bu dönemde devreye sokulacak. Genel Kurul’da meydana gelebilecek fiziksel kavgaların önlenmesi amacıyla kürsüye inen basamaklardaki sivri köşeler yontuldu ve Meclis Başkanlığı tarafından “acil durum butonu” sistemi devreye alındı. Bu tedbirlerin, Meclis çalışmalarının daha düzenli ilerlemesine katkı sağlaması amaçlanıyor.

KRİPTO VARLIKLAR VE FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI... 

Ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, yeni dönemde sosyal medya düzenlemeleri, kentsel dönüşüme yönelik kanun teklifleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline ilişkin yasaların da Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasında yer alması bekleniyor. Özellikle kripto varlıklar ve fahiş fiyat artışları gibi konularla ilgili yasa tekliflerinin de bu dönemde ele alınması planlanıyor.

Yoğun bir gündemle yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM’nin, özellikle ekonomi ve dijital piyasalara yönelik adımları, önümüzdeki dönemin en çok konuşulacak konuları arasında yer alacak.