Guatemala'da atık pet şişeler ve plastik poşetler, çimentoyla kaplanarak okul inşaatlarında ana duvar malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. "Şişe Okulları" adı verilen ekolojik yöntemle 2009 yılından bu yana ülke genelindeki kırsal bölgelerde 125 okul binasının yapımı tamamlandı.

8 BİN PLASTİK ŞİŞE DUVARA DÖNÜŞTÜ

Son olarak Granados kentindeki kırsal bir yerleşimde yürütülen projede, çevreye atılacak 8 binin üzerinde pet şişe toplandı. Öğrenciler, aileler ve gönüllüler tarafından poşet ve ambalaj atıklarıyla sıkıca doldurulan kaplar, sertleşerek birer ekolojik tuğlaya dönüştürüldü. Doldurulan şişeler, duvar yapımı sırasında çelik tel örgü sisteminin içine yerleştirilerek sabitlendi.

ÇİMENTOYLA KAPLANINCA STANDART BİNADAN FARKSIZ OLUYOR

Sistem, binaların temel taşıyıcı yapısını tamamen ortadan kaldırmıyor. Yapıların temelleri, kolonları ve kirişleri betonarme olarak inşa edilmeye devam ederken, ekolojik tuğlalar yalnızca duvar bloklarının yerini alıyor. Şişelerle örülen duvarların üzeri çimento ve sıvayla kaplandığında, plastik malzemeler tamamen görünmez hale geliyor ve yapı dışarıdan bakıldığında standart bir beton bina görünümü kazanıyor.

MAHALLE SAKİNLERİ İNŞAAT SÜRECİNE KATILIYOR

Hug It Forward adlı sivil toplum kuruluşu tarafından koordine edilen proje, atık yönetimini toplumsal bir faaliyete dönüştürüyor. Mahalle sakinleri ve öğrenciler inşaat öncesinde sokaklardan ve doğadan plastik atıkları toplayarak hem çevre kirliliğinin önüne geçiyor hem de kendi eğitim alanlarının yapımında bizzat görev alıyor.

Kaynak olarak ekle