Çözülemeyen en büyük sorunlardan biri olan beynin bazı hafıza verileri artık çözülebilecek. Ölen insanların beyninde bulunan bazı anılar kurtarılabilecek. Bu da geçmişin hafızasını sıkıştıran yapay sinir ağlarının kullanılmasıyla çözülebilecek.

Uzmanlar, beyin anıların depolandığı fiziksel yerleri belirledi. Bu da gelecek yıllarda ise ölen birinin anılarını kurtarmaya olanak tanıyacak.  Her ne kadar teknik olarak zor görünse de uzun vadede geçerli olabileceğine inanılıyor. Teknik olarak genişletilecek olan bu durum İnsan beyninin tam bir modeliyle kurtarılacak hafızanın yeri belirlenecek.

İlk olarak beyinde belirli bir hafızayı kodlayan beyin hücreleri ya da nöronlar kümesini tanımlanacak. Daha sonra bu nöronlar, insan beyninin çalışma şeklini taklit eden bir makine öğrenme algoritması kullanılarak orijinaline benzer bir sinir ağı oluşturmak üzere etkinleştirilecek.

ANILARIN NEREDE SAKLANDIĞINI BİLİYORLAR AMA...

Fakat basit gibi görünen bu durum aslında ölen kişinin anılarını geri getirme sürecine karmaşık yönleri de barındırıyor. Buna en büyük engel ise insan hafızasının çalışma şekli. Sinirbilimciler anıların beyinde nerede saklandığını  biliyor olsalar da onlara ulaşmak o kadar kolay değil olmayacağını da belirtiyorlar.

Belleğin, beynin bilgileri daha sonra erişilebilmesi için işleyip sakladığı karmaşık bir süreç olduğu biliniyor . Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Florida'daki Cleveland Kliniği'nin bir yayınında açıklandığı gibi hafıza oluşumunun çoğu hipokampüste meydana gelir fakat süreç aynı zamanda diğer birçok bağlantılı beyin bölgesini de içerir.

BEYİNDEKİ SIKIŞIKLIĞI AÇACAKLAR

Aynı zamanda, 2012 yılında Nature dergisinde yayınlanan ve anıları "harekete geçirmek" için hipokampustaki olası uyarıları analiz eden bilimsel bir çalışmanın da belirttiği gibi belirli bir anının küçük bir nöron popülasyonu tarafından kodlandığına inanılıyor. Daha sonra tanımlama ve işleme için etiketlenebilirler fakat sorun anıları bütünüyle saklamamalı. Beynimizin bilgiyi "sıkışıklığını açmak" için gerçekleştirdiği anımsatıcı süreçler gerekli olacaktır.

Yani bellek, anıları bilgisayarda "sıkıştırılmış dosyalar" olarak sakla. Bu da sıkıştırılmış dosyaların açılması ve orijinal sürümlerine erişime izin verilmesi için yeni bir işlem gerektiriyor. Nasıl ki bir bilgisayar dosyaları sıkıştırarak depolama alanından tasarruf sağlıyorsa beyin de bu işlem sayesinde daha fazla miktarda bilgiyi depolayabilir.

Örneğin, çocukluğumuza ait bir olayı hatırlamak istiyorsak aklımızda belirli bir an olabilir ama orada bulunan kişileri ya da hangi yemeğin servis edildiğini hatırlamayız. O sırada yediğimiz bir yemeğin kokusunu tekrar kokladığımızda gerekli sinirsel bağlantıların harekete geçmesi anıların gelmeye başlaması ve durumun en ince ayrıntısına kadar toparlanması mümkün.

Kısacası, bir gün ölen bir kişinin anılarını kurtarmak için birkaç teknik beceriye ihtiyaç duyulacak. Beyindeki anıların tam olarak tanımlanması beynin tam bir haritasının elde edilmesi  ve anı içeriğini sanal gerçeklik yoluyla görselleştirecek teknolojilerin geliştirilmesi gerekli. Ya da benzer teknikler ve esas olarak anıları "sıkıştıran" süreçleri "kopyalayabilen" beynimizin bu anıları kurtarmak için gerçekleştirdiği karmaşık fikirlerin zihinsel olarak ilişkilendirilmesini kolaylaştıran yapay sinir ağlarının pratik kullanımı.