Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından bölgede dikkat çekici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor...

Bu kapsamda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ana gündem maddeleri, Suriye’deki son gelişmeler ve bölgeye yönelik uluslararası yardımların etkin şekilde koordine edilmesi olarak belirlendi.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Ursula von der Leyen, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin Suriye halkına "yeni bir umut" sunduğunu ancak bu durumun beraberinde "riskler ve zorluklar" da getirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, tüm etnik ve dini unsurlarıyla Suriyeliler’in tamamının barış içinde yaşaması için Suriye halkına güçlü desteğin devam edeceğini vurgulamıştı. 

Erdoğan, ayrıca Suriye’nin terör unsurlarından arındırılması, ülkenin birliğinin sağlanması ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemine dikkat çekmişti.

Bu görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün Saray'da bir araya geldi.

Zirvede, Suriye’deki son gelişmeler ve uluslararası iş birliği kapsamında atılabilecek adımlar ele alındı

'ERDOĞAN VE VON DER LEYEN, BASIN AÇIKLAMASI YAPTI'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenledikleri ortak basın toplantısında, Suriye ve Gazze başta olmak üzere bölgesel krizler, insani yardımlar ve Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğini ele aldı.

Suriye'de uluslararası toplumun yetersiz kaldığını belirten Erdoğan, NATO üyesi Türkiye'nin Suriye'ye büyük yardımlar yaptığı üzerinde durdu. 

Halep ve İdlib'in yeniden inşasında Türkiye'nin büyük yardımlarının olduğu hatırlatan Erdoğan, Suriye'de altyapının yeniden yapılması gerektiğini ve bu konuda Türkiye'nin büyük yardımlarının olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Gazze’de devam eden İsrail saldırılarına değinerek bir an önce kalıcı ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı. “İsrail’in saldırıları bir son bulmalı. Gazze’de kış koşulları durumu daha da kötüleştirdi. Okullar hedef alınıyor, katliamlar yaşanıyor. Şu ana kadar 50 bin Filistinli öldü; neredeyse tamamı kadınlar, çocuklar ve yaşlılar,” dedi.

Erdoğan, Avrupa ülkelerini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapmaya çağırarak, “Avrupalı dostlarımız bu zulmün sona ermesi için harekete geçmeli,” ifadelerini kullandı.

'SURİYE HALKI BARIŞÇIL GEÇİSİ HAK EDİYOR'

Von der Leyen, Suriye’de kırılgan bir durumun devam ettiğini söyledi. Von der Leyen, “Suriye halkı barışçıl bir geçişi hak ediyor. Toprak bütünlüğü korunmalı, devlet kurumları ayakta kalmalı ve azınlıkların hakları güvence altına alınmalı,” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin, Suriye’nin en büyük donörü olarak kritik bir rol oynadığını hatırlatan von der Leyen, bu yıl insani yardımların 160 milyon avroya çıkarıldığını ve insani hava köprüsü aracılığıyla ilk teslimatların bu hafta başlayacağını belirtti.

Von der Leyen “Bu kritik dönemde Suriye’ye desteğimiz sürecek. Yeniden yapılanma adım adım uygulanmalı. Ancak bu, ancak barışçıl bir geçişin gerçekleşmesiyle mümkün olacak,” dedi.

Von der Leyen ayrıca, “Türkiye, AB için kilit bir ortak. Hem bölgedeki istikrar hem de göç yönetimi için büyük bir rol oynuyoruz. AB, Suriyeliler için 10 milyar euro destek sağladı ve bu yıl 1 milyar euro daha tahsis edildi. Bu fon, hem Türkiye’deki mülteciler hem de Suriye’nin yeniden yapılanması için kullanılacak,” dedi. 

Von der Leyen, Türkiye’nin bölgedeki önemine işaret ederek, “Türkiye, NATO müttefiki olarak Suriye ve bölgenin istikrarı için hayati bir rol üstleniyor. Terörizme karşı dikkatli olmalıyız, IŞİD’in yeniden canlanmasına izin veremeyiz. Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini anlıyoruz,” ifadelerini kullandı.