Sağlıktan mutfağa kadar birçok alanda önemli bir yere sahip olan karanfil Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar uzanmıştır. Günümüzde çoğu kişinin değerini bilmediği bu baharat geleneksel tıpta yüzyıllarca kullanılmıştır. 

O dönemin ünlü tıp bilgini İbn-i Sina, karanfili ilaç olarak kullanmış, antik Yunan, Roma, Hint ve Çin tıbbı da bu baharatın sağlık üzerindeki etkilerini kabul etmiştir. Osmanlı saray mutfaklarında, yemeklere kattığı lezzetinin yanı sıra karanfilin şifalı özellikleri de oldukça takdir edilmiştir.

KARANFİLİN SAĞLIĞA FAYDALARI 

Karanfil, sağlığa olan birçok faydası ile dikkat çekerken, modern tıbbın bulguları karanfilin ağrı kesici, antiinflamatuar, sindirimi kolaylaştırıcı, bağışıklık güçlendirici ve cilt sağlığını destekleyici özelliklerini kanıtlamış durumda. 

- Karanfilin içeriğinde bulunan eugenol bileşiği, ağrı kesici ve iltihap giderici özellikler sunar. Özellikle diş ağrılarının hafifletilmesinde etkili olan bu bileşik, doğal bir ağrı kesici olarak öne çıkar.

- Karanfilin antiseptik özellikleri, ağız sağlığına büyük katkı sağlar. Diş etlerini güçlendiren ve ağız kokusunu gideren karanfil, diş ağrısını da hafifletir.

- Karanfil, mideyi rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkilerle, özellikle yemeklerden sonra şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarını hafifletir.

- Karanfilin ateşi düşürme özelliği, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Ayrıca, güçlü antioksidan özellikleri ile hücre yaşlanmasını yavaşlatır.

- Karanfilin iltihap giderici etkisi, ciltteki problemleri hafifletmede de oldukça etkilidir. Sivilce gibi cilt sorunlarına karşı kullanılabilir.