Uzmanlara göre, bu tür mide bulantıları iç kulak, gözler ve beyin arasındaki dengeyi sağlamak için gönderilen sinyallerin uyumsuzluğundan kaynaklanır.  Vücudumuz dengeyi algılamak için iç kulak, gözler ve vücut hareketlerini bir arada kullanır. Gidiş yönüne ters oturduğumuzda ya da sabit bir noktaya baktığımızda ise iç kulak hareketi algılar fakat gözlerimiz sabit kalır. Beyin bu uyumsuz sinyalleri birleştirirken zorlanır ve mide bulantısı gibi belirtiler oluşur.

TIP DİLİNDE "HAREKET HASTALIĞI" DENİR

Bu duruma tıp literatüründe "hareket hastalığı" denir. Araba, tren, gemi gibi taşıtlarda, hatta dalgalı denizlerde ya da virajlı yollarda da benzer belirtiler gözlemlenebilir. Beynimiz, iç kulak ve gözlerden gelen sinyalleri birleştirerek dengeyi sağlamaya çalışır ancak bazen bu çaba yeterli olmayabilir.

Bazı uzmanlar, gözlerin hareket hastalığındaki etkisinin çok büyük olmadığını belirtirken, görme engelli bireylerde de taşıt tutması yaşanabiliyor, bu da bulantının asıl kaynağının beynin iç kulakla olan iletişimi olduğunu gösteriyor. İç kulak, hareketi algılar ve bu sinyaller beyinle karışarak mide bulantısına yol açar.

Hareket hastalığının tam nedeni bilinmemekle birlikte beyindeki nörotransmitterlerin bu rahatsızlık üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Bu maddeler, mide bulantısı ve baş dönmesini artırabiliyor. Bunun için doktorlar bazen bu maddeleri etkileyen ilaçlar öneriyor.