"Sağlığa en faydalı yiyecekler nelerdir?" sorusuna verilen en popüler yanıt balık olmakta.
Balık tüketiminin sağlığa olumlu etkileri bulunsa da, uzmanlar tercih edilen balığın türüne göre bazı sağlık problemlerinin meydana gelebileceği uyarısında bulunuyor. Zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, sahip oldukları omega-3 ve vitaminler nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan balıkların en faydalıları belli oldu.
Odessa Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, Karadeniz'de bulunan balık türleri arasında en sağlıklı olanları listeledi. İnsan sağlığına en faydalı 3 balığın sıralandığı listede, ortaya çıkan sonuç görenleri şaşırttı.
İŞTE İNSAN SAĞLIĞINA EN FAYDALI 3 BALIK TÜRÜ
Türkiye'de insanların önemli bölümü kırmızı et ve tavuk tüketmeyi tercih ediyor olsa da, son yıllarda değişen mutfak kültürüyle birlikte balık tüketimi giderek popüler hale geliyor. Buna karşın enflasyon nedeniyle yaşanan fiyat artışları, vatandaşların et tüketiminin önündeki en büyük engel olarak görülmekte.
Artan fiyatlar nedeniyle seyrek şekilde balık satın alabilen vatandaşlar, bu nedenle tercihlerini hem en lezzetli hem de en sağlıklı balıklardan yana kullanmakta. Yaz mevsiminin geride kalmasıyla birlikte artışa geçen fiyatların ardından hangi balıkların satın alınacağı merak edilirken, Karadeniz'de yetişen ve şifa deposu olan balıkların listesi şu şekilde...
SOMON
Çoğu zaman İskandinav ülkeleri ile özdeşleştirilse de, Karadeniz'de de bol miktarda som balığı bulunmakta. En lezzetli balık türleri arasında gösterilen somon, sağlığa faydaları bakımından da diğer balıkların üzerine çıkmakta. Sahip olduğu zengin yağ asitleri ve yüksek omega-3 ile ciltte gençleşmeyi hızlandıran somon, beyin aktivitelerini harekete geçirmesi nedeniyle hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
ALABALIK
Karadeniz şehirlerinde bulunan derelerde de bol miktarda bulunan alabalık, omega-3, omega-6 ve çoklu yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Bağışıklık ve sinir sisteminin direnç kazanmasına yardımcı olan bu yiyecek, aynı zamanda balıklar arasında en lezzetli türlerden biri olarak biliniyor. Vücuttaki meydana gelebilecek inflamatuar süreçleri engelleyen alabalık, içerdiği besin değerleri sayesinde hücrelerdeki kan damarlarının güçlenmesine ve vücuttan kötü kolesterolün atılmasına katkı sunar.
SAZAN
Listenin son sırasında yer alan balık ise görenleri şaşırttı. Bir nehir balığı olan sazan, Karadeniz bölgesinde sıklıkla görülmekte. Doktorlara göre bağırsak fonksiyonlarını güçlendiren bu balık, aynı zamanda metabolizma hızını artırarak kan şekerini dengeliyor. Diyetisyenlerin sık sık tüketilmesini tavsiye ettiği sazan, aynı zamanda beyin üzerinde de muhteşem etkilere sahip. Hafızayı geliştiren ve yaşlanmayı yavaşlatan özellikleri nedeniyle sazan, bilinen nehir balıkları arasında en faydalısı olarak dikkat çekiyor.