Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, patateslerin doğru şekilde saklanabilmesi için iyi bir hava akışına ihtiyaç duyulduğu ve nemden kaçınılması gerektiğine dikkat çekildi. Patateslerin, nemli ortamlarda ıslanarak çürümeye başladığı ifade edilirken uzmanlar patateslerin bir hasır sepet ya da file torbada saklanmasının en iyi yöntem olduğunu vurguladı. Aynı zamanda patateslerin koyulacağı yerin karanlık ve kuru olması gerektiği, ışıktan ve nemden uzak tutulması gerektiği söylendi.
İskoçya'da patates yetiştiren bir aile işletmesi olan Potato House, patateslerin saklanmasıyla ilgili daha detaylı bilgi vererek, karanlık ve iyi havalandırılan bir alanda saklanmalarını önerdi. Patateslerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği de hatırlattılar.
FİLİZLENEN PATATESLER YENİR Mİ?
Uzmanlar, patatesin dokusunun hala sert olduğu takdirde filizlenmiş patateslerin yenmesinin genellikle güvenli olduğunu ancak yumuşak ve buruşmuş patateslerin sağlık açısından tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Filizlenmiş veya çürümüş patatesler, solanin ve chaconine gibi toksinler içeriyor ve bu da baş ağrısı, mide bulantısı gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu toksinler genellikle patatesin gözlerinde, filizlerinde ve kabuğunda yoğunlaşıyor, ancak çok miktarda yenmesi durumunda sağlık sorunları yaşanabiliyor.