Osmanlı mutfağınızın sevilen kahvaltılıklarından biri olan ve sadece ana malzemeyle yapılan soğanlı yumurta günümüzde de pek çok şehirde yapılıyor. O dönemler aşçılar saraya girmek için bu sınavdan geçmek zorundaydı. Yapılışı kolay gibi görünse de aslında püf noktaları bulunuyor. 

OSMANLI MUTFAĞINDA ÖNEMLİ BİR YERİ VARDI

Hem halk sofralarında hem de saray mutfağında yer bulmuş geleneksel yemeklerden biri olan hatta kahvaltıda da tüketilen soğanlı yumurta, besleyici özelliğiyle dikkat çekiyor.  Kolay bulunan malzemelerle yapılan bu yemek, Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahipti.

İŞÇİ KESİMİN DOYURUCU YEMEĞİYDİ

Çiftçiler, işçiler ve askerlerin yoğun fiziksel emek harcamalarında dolayı, enerji kaynağı olan soğanlı yumurta, sindirimi de kolaylaştıran yoğun protein içeriğinden dolayı tok tutar. Az malzemeyle yapılan bu yemek oldukça doyurucu.

KÜLTÜRÜLEN BİR ÖNEME DE SAHİP

Osmanlı tıbbında da önemli bir yere sahip olan soğan, antibakteriyel özelliklerinden dolayı hastalıklara karşı koruyucu oluyor. Kış aylarında tercih edilen soğanlı yemekler, yumurtayla birleşince şifalı bir seçenek haline geliyor.

Osmanlı döneminde ise aşçı adayları bu yemek üzerinden sınava tabi tutulurdu. Osmanlı yemekten de öte aslında bir kültürün de göstergesiydi. Özellikle Ramazan'da sahur ve iftarların vazgeçilmez yemeklerindendi.