Teknolojik eşyaların kullanımı için her evde prizler bulunuyor. Televizyondan şarj aletlerine kadar birçok cihaz elektriğe ihtiyaç duyuyor fakat fişi prize takarken bazen ufak kıvılcımlar meydana gelebilir. Bu sinyaller aslında büyük problemlerin habercisi olabilir. 

İşte priz kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar...

UYGUN FİŞ SEÇİMİ 

Cihazınızın gücüne uygun bir fiş seçmek kritik öneme sahip olurken yetersiz kapasiteli bir fiş, cihazın zarar görmesine veya aşırı ısınmasına neden olabilir. Öte yandan fişi takmadan önce prizin kapalı olduğundan emin olunmalı ve priz soketinin doğru bir şekilde yerleştirildiği kontrol edilmelidir.

KABLO KONTROL EDİLMELİ

Fişi prize takmadan önce, kablonun hasarlı olup olmadığını kontrol etmeniz işinize yararken kabloda çıplak tellerin görünmemesi gerekir. Hasarlı bir kablo kullanmak, elektrik şokuna yol açabilir. Ayrıca, kullanacağınız cihazın voltaj gereksinimlerine uygun bir priz seçmeniz gerekirken yüksek voltajlı bir cihazın düşük voltajlı bir prizle kullanılması tehlikeler yaratır.

AŞIRI YÜKLENMEDEN KAÇININ

Birden fazla cihazı aynı prizde kullanırken aşırı yüklenmeye neden olabilecek durumlardan kaçınmanız önemli olurken fazla yüklenen prizler aşırı ısınarak yangın tehlikesi oluşturabilir. Prizde oluşan kıvılcımları önlemek için basit yöntemler kullanabilirsiniz fakat fişte ciddi boyutta renk değiştiren kıvılcımlar gözlemlerseniz, o cihazları kullanmamalısınız.

YANGIN RİSKİNE DİKKAT

Priz kullanımındaki dikkatsizlik, elektronik cihazlarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir ve evde yangın riskini artırabilir. Ayrıca elektrik akımı, iletken olmayan hava tarafından iletildiğinde elektriksel ark meydana gelir, bu nedenle elektronik eşyaları başıboş bırakmamak önem arz eder. 

Öte yandan fişi takarken kabloyu çekmemeli veya prizin zarar görmemesi için dikkatli bir şekilde yer değiştirilmelidir. Bu basit önlemlerle fiş takma işlemi daha güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, oluşan yüksek gerilimin toprağa aktarılması gerektiğini unutmamalısınız.