Hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Bangladeş'te, Başbakan Şeyh Hasina'nın askeri helikopterle ülkeden ayrıldığı bildirildi.

Bangladeş ordusundan yapılan açıklamaya göre Başbakan Şeyh Hasina istifa etti ve ülkeden ayrıldı.  Açıklamada, ülkede geçici hükümetin yönetimi devralacağı kaydedildi.

Hükümet karşıtı binlerce göstericinin Hasina'nın resmi konutunu basmasının ardından 76 yaşındaki başbakanın ordu uçağıyla Hindistan'a indiği aktarıldı.

Yayınlanan görüntülerde göstericilerin Hasina'nın evinde yataklara yattığı, başbakanlık konutundan televizyon ve eşya taşıdığı görüldü.

Hasina'nın istifasını kutlayan halk, askerleri de selamladı.

Başkent Dakka'da da çok sayıda kişi, Şeyh Hasina'nın babası olan bağımsızlık lideri Şeyh  Mujibur Rahman'un heykelini baltalarla yıkmaya çalıştı.

YENİ HÜKÜMET KURULACAK

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.

Yerel basına göre, ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti.

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." diye konuştu.

HİNDU TAPINAKLARINA ZARAR VERİLDİ

India Today'in haberine göre, protestolar sırasında ülke genelinde 4 Hindu tapınağı küçük hasar gördü.

Hindu Budist Hıristiyan Birlik Konseyince yapılan açıklamada, Bangladeş'teki bazı Hindu tapınaklarının zarar gördüğüne dair bilgi alındığı kaydedildi.

Protestocuların, Başbakan Hasina'nın babası Şeyh Muciburrahman'a adanan müze dahil ülkedeki bazı önemli yerleri de ateşe verdiği bildirildi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında Guterres'in Bangladeş'teki duruma ilişkin değerlendirmesini aktardı.

Guterres'in Bangladeş'te meydana gelen protestolardaki can kayıplarından üzüntü duyduğunu ifade eden Haq, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini duyurdu.

Haq, Gutteres’in tüm taraflara itidal çağrısı yaparak, barışçıl ve demokratik bir geçiş sürecinin önemini vurguladığını ifade etti.

ÖLÜ SAYISI 230'U AŞTI

Şeyh Hasina'nın resmi konutunu terk etmesi ve ordunun, "geçiş hükümeti kurulacağını" açıklamasına rağmen ülke genelinde devam eden şiddet olaylarında dün 135 kişi öldü. Şiddet olaylarında son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti.

HALKI SOKAĞA DÖKEN KARAR

Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başlayan gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüşürken son üç haftada yüzlerce kişi hayatını kaybetti veya yaralandı, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı. 

Kamuda kontenjan kararının, Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunan bir grup öğrencinin 15 Temmuz'da başlattığı gösterilerde resmi rakamlara göre 147 kişi hayatını kaybetti. Yerel basın ise bu gösterilerde en az 200 kişinin yaşamını yitirdiğini yazdı. 

Hükümet, sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerle gösterileri kontrol altına almaya çalışıyor ancak kontenjana karşı çıkan protestocular, bu kez de hükümetin istifasını talep ediyor.