Çevresindeki insanlara güler yüzlü davranan ancak başka zamanlarda o kişiler hakkında olumsuz ifadeler kullanan insanlara mutlaka rastlamışsınızdır. 

İnsan ilişkilerinde sıklıkla yapılan bu durum, karşınızdaki kişinin sizin hakkında gerçekten ne düşündüğünü anlamınızı oldukça güç bir hale getirmekte. İnsanlar, söyledikleri sözler ile sizi kolaylıkla manipüle ediyor olsalar da, psikologlara göre ikili diyaloglarda yapılan istemsiz jest ve davranışlar, gerçek düşünceleri açığa çıkarıyor. 

İnsanlarda kalıplaşmış davranışlar üzerine uzmanlaşan psikolog Valerie Villar, bir insanla konuşurken sizden hoşlanmadığını anlamak için takip etmeniz gereken 4 davranışı açıkladı. Bu adımları dikkatli izlemeniz ve belirtileri keşfetmeniz halinde karşınızdaki insana karşı temkinli davranmalı ve onunla daha az sırrınızı paylaşmalısınız. 

Elbette bu davranışların zaman zaman sizin tarafından da yapıldığını ve bir insanla olan ilişkinize yönelik işaretler barındırmayacağını düşünebilirsiniz, ancak hareketlerin tekrarlanması, ikili ilişkiler hakkında önemli ipuçları barındırır. Psikolojide 'kırmızı bayrak' denilen bu alanları fark ettiğinizde, konuşmayı tamamen kesmenize ya da karşınızdakine kötü davranmanıza gerek yoktur. Yalnızca bir sınır çekmeli ve daha temkinli olmalısınız. Aklınızdaki bu şüphe ile iletişimini daha kontrollü şekilde yürütebilirsiniz. 

İşte bir insanın sizden hoşlanmadığını açığa çıkaran davranışlar...

  • Konuşma esnasında asla yüzünüze tam olarak dönmezler, hep yandan bakarlar;


  • Bir şey teklif ettiğinizde gözlerini kapatırlar ve burun köprülerini ovuştururlar. Bu süreçte teklifinizi reddetmek için mantıklı bir gerekçe ararlar ve ardından nazikçe karşı çıkarlar. 


  • Bir insanın sizden hoşlanmadığını gösteren davranışlar arasında en klişesi dudak büzmektir. Konuşmaya başladığınız esnada istemsiz olarak yapılan bu hareket, karşınızdaki insanın duygularına ilişkin önemli işaretler barındırır. 


  • Son işaret ise sık sık ayaklarını sallamaları ve ayaklarını hızlıca yere vurmalarıdır. İnsanlar, hoşlanmadıkları kişi karşısında yüz ifadelerini kısmen kontrol edebiliyor olsalar da, vücutlarını kontrol etmekte zorlanırlar. Bu durum sık sık elleriyle masalara vurmalarına, parmaklarını kıtlatmalarına ya da ayaklarını sert şekilde yere vurarak sallamalarına yol açabilir.