ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya NATO tarafından sağlanan uzun menzilli füzelerini Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanılması için izin verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun menzilli NATO füzeleriyle Rusya sınırları içerisindeki hedeflerin vurulmasını "NATO'nun savaşa resmen katılması" olarak kabul edeceğini belirtmişti.

ABD merkezli Axios haber kuruluşuna konuşan ABD'li güvenlik kaynakları, bu iznin sadece aktif muharebelerin devam ettiği, Kuzey Koreli askerlerin Rus askerlere destek verdiği Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanılmasına izin verildiğini yineledi.

Ukrayna bu füzeleri, başkent Moskova gibi kritik bölgeleri vurmak için kullanamayacak.

Kaynaklar, bu kararın geçtiğimiz hafta Cuma günü alındığını ve Rusya'nın Kuzey Koreli askerleri savaşa getirmesine bir misilleme olarak yapıldığını ifade etti. ABD'nin, bu hamleyle Kuzey Koreli askerlerin gözünü korkutmayı ve Kursk'te yapılan karşı taarruzu bu şekilde püskürtmeyi planladığını söyledi.

RUSLAR ÖFKELİ

Kremlin'den henüz bir açıklama gelmezken, eski ajan ve Putin'in iktidar partisine bağlı milletvekili Maria Butina bir açıklama yaptı.

Butina, Biden yönetiminin, Ukrayna’nın ABD yapımı silahları Rusya sınırları içine saldırmak için kullanmasına izin vermesi halinde '3. Dünya Savaşı riskini göze aldığını' söyledi.  

Eski ajan, “Bu adamlar, Biden yönetimi, iktidarda oldukları süre boyunca durumu en yüksek seviyeye tırmandırmaya çalışıyor,” ifadelerini kullandı ve “Bu karar alınmışsa, Trump’ın bu kararı tersine çevireceğine dair büyük bir umudum var, çünkü ciddi şekilde Üçüncü Dünya Savaşı riskini göze alıyorlar ve bu kimsenin çıkarına değil" diye ekledi.  

Açıklamasının devamında Butina, “Sanırım Amerika Birleşik Devletleri’nde, her ne sebeple olursa olsun kaybedecek hiçbir şeyi olmayan ya da olaylardan bir haber olan bazı insanlar var ki, gerçekliği umursamıyorlar,” dedi. 

Eski ajan Butina, ABD'de kayıt dışı Rus ajanı olarak bulunmasından dolayı 15 ay hapis yattıktan sonra, şimdi Rusya'nın iktidardaki Birleşik Rusya partisi milletvekili olarak görev yapıyor.

PEKİ NEDEN ŞİMDİ?

Biden'ın giderayak aldığı bu karar, ABD Başkanı seçilen ve 20 Ocak'ta başkanlık yeminini edecek olan Donald Trump'ın '24 saatte barış' planını bir hayli zorlayabilir. 

Putin ile iyi ilişkileri olduğu iddia edilen ve kendisi de Rusya Devlet Başkanı hakkında olumlu yorumlar yapan Trump'ın, Ukrayna'nın Kursk bölgesini elinde tutması halinde ateşkesi, sözünü verdiği kadar kısa bir sürede sağlamayı başaramayabilir.

Zira Rusya, kendi toprağını geri almak isteyecek ve Ukrayna da bu bölgeyi kendi kaybettiği topraklarını almak için bir pazarlık kozu olarak kullanacaktır. Askeri olarak ivme kazanan Rusya, böyle bir durumda savaşı sonuna kadar sürdürmeyi seçebilir.