Altın tarih boyunca hem ticari hem de değerli bir metal olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise altın hem yatırım aracı olarak hem de borsalarda işlem gören bir finansal varlık olarak öne çıkar. Ülkemizde ise altın, halk arasında yaygın bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkar. Her zaman güvenli liman olarak görülen altının pek çok farklı türü vardır ve bunlar arasında gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın ve cumhuriyet altını gibi bilinen türler yer alır. Öte yandan özellikle koleksiyoncular ve yatırımcılar arasında dikkat çeken iki altın türü daha vardır o altın da Reşat altını ve Hamit altınıdır. Bu iki altın türü birbirine benzer görünse de, aralarındaki farklar aslında belirgindir.
REŞAT ALTINI VE HAMİT ALTINI ARASINDAKİ FARKLAR
Reşat altını, Osmanlı döneminde Sultan Reşat’ın tahta çıkışı şerefine basılmış bir altın para türüdür ve 22 ayar saf altından üretilir. Hamit altını ise, Sultan 2. Abdülhamit döneminde basılan bir altın türüdür ve tıpkı Reşat altını gibi 22 ayar altından üretilir. Görünüşleri oldukça benzer olan bu iki altın türü arasındaki en belirgin fark, basım tarihleri ve üzerindeki tuğralarda yatar. Hamit altını, aynı zamanda antika değeri taşıyan bir para birimi olarak, Reşat altınından farklı olarak daha nadir bulunur.
Hamit altını, 22 ayar altından yapılmış olup yaklaşık 7.2 gram ağırlığındadır. İki farklı türü olan Hamit altının, ikibuçukluk ve beşibiryerde çeşitleri vardır. İkibuçukluk Hamit altın 18 gram ağırlığında olup 35 mm çapında, beşibiryerde Hamit altın ise 36 gram ağırlığında ve 45 mm çapında olur.
HAMİT ALTIN NADİR BULUNUR
Altın fiyatlarındaki değişiklikler, hem Reşat altının hem de Hamit altının fiyatlarını doğrudan etkiler. Dünya çapında yaşanan ekonomik gelişmeler, altın üretimi ve merkez bankalarının aldığı kararlar, altının fiyatını etkileyen başlıca faktörlerdendir fakat Hamit altının nadir bulunması ve antika değer taşıması, ona özel bir koleksiyon değeri kazandırır. Reşat altını ile Hamit altını arasındaki farklar sadece tarihsel ve görsel değil değer açısından da belirgindir. Özellikle Hamit altınının, özellikle antika koleksiyoncuları ve tarihsel değeri olan objelere ilgi duyanlar için daha fazla ilgi gördüğü söylenebilir.