Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Sur Belediyesi ile Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Fındıklı Belediye arasında kardeş belediyecilik protokolü imzalandı.
Sur Belediyesi binasında düzenlenen protokol imza törenine CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Gulan Önkol, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu katıldı.
"BUNU YAPARKEN BİRİLERİNİN NE DİYECEĞİ, NASIL YAKLAŞACAĞI ANLAYIŞIYLA YAPMADIK"
Sur Belediyesi ve Fındıklı Belediyesinin karşılıklı istekleri doğrultusunda horonla halayın kardeşliğini inşa ettiklerini belirten Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, şöyle konuştu:
“Belediye çalışmaları konusunda işbirliğimizin yanı sıra toplumcu yerel yönetimlerin inşa edilmesi ve kültürel, sanatsal alanlarda iki halkında kültürel faaliyetlerini birbirine tanıtması ve kaynaşmanın büyütülmesi için bu kardeşliği imzaladık.
Son zamanlarda bu kadar kutuplaşma ve ötekileştirmenin yaşandığı ülkemizde aslında paylaşamayacağımız hiçbir şey olmadığını cumhuriyetimizin kuruluşunda nasıl Laz’ı, Kürdü, Çerkez’in emperyalizme karşı vermiş olduğu dayanışma ruhuyla kurtuluş savaşının verilen sonuçları bugün birbirimize düşmanlık tohumları gibi ekilmeye çalışılıyor.
Ama buna karşı bizde kardeşliğin büyütülebileceği ve kültür sanat alanında yapacağımız karşılıklı değiş tokuşlar ve horonla halayın kardeşliği dışında toplumcu yerel yerel yönetimler, halkın yönetime katılımını sağlayacak uygulamaların inşa edilmesindeki deneyim paylaşımları fiziki ve fiili olarak da Fındıklı’nın mecisini Diyarbakır'ın mecisini birbirilerimizle paylaşmak için yola çıktık.
Biz bunu yaparken birilerinin ne diyeceği, nasıl yaklaşacağı anlayışıyla yapmadık. Bunu Sur Belediyesi ve Fındıklı Belediyesi olarak tam da bir dayanışmanın ihtiyaç duyduğumuz neoliberal süreçte yitirmeye çalışıldığımız, insanların bireyselleştiği, hizmetlerin ise kamusal olmaktan ve piyasa koşullarından etkilenerek kullananın o hizmetlerin bedelini ödemesi gerektiği ifade edilen bir yerel yönetim anlayışında tam da kamucu bir yaklaşımla hizmetlerin halka ücretsiz sunulması gerektiğini bu anlamdan da belediyecilik çalışmaların bir hizmet olduğunu bilerek yeniden Diyarbakır halkıyla Fındıklı halkının kaynaşmasının sağlayacak bir anlayışı inşa etmek için yola çıktık.
Elbette buna hazımsızlık gösterenler olacak veya buna sevinenler olacak buradaki sorun ne hazımsızlık ne sevinçtir. Savaşsız sömürüsüz bir dünya istiyorsak, barışın hüküm sürmesini istiyorsak sevgiyi büyütmemiz gerekiyor"
"ÖTEKİLEŞMEYİ DEĞİL DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ"
‘Hazımsızlığı, ötekileştirmeyi değil dayanışmayı büyütmemiz gerekiyor’ diyen Çervatoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Bundan önce de Sivas İmranlı Belediyesiyle, İzmir Menemen ile kardeş belediyeydik burada siyasi partiler değişmesine rağmen kardeş belediyemiz devam ediyor.
Hatta Türkiye'nin bir mozaik olduğunu biliyoruz bu mozaiğin hepimizin mutluluğunu artırabilecek bir yapı olduğu bilinçle 1947 yılında bir kararname ile ilan edilen yaklaşık farklı partilerin de olduğu 12 belediyeye yazı yazdık.
Gelin kardeşlik ilişkisi kuralım ve dayanışma ağı oluşturalım. Çünkü aynı kararnameyle ilçe oldu olduk, belde olduk bunu birlikte paylaşalım. Aslında kardeşlik ilişkisini 1947 yılında aynı kararnameyle ilçe olarak ilan edilmiş oldu bunu da pekiştirelim’ diye bir yazı gönderdik.
Bu belediyelerden gelen yazıyla farklı siyasi partilerden olsa bile farklı kardeşlerimizin olması mümkün olacak. Biz şöyle bakıyoruz birbirimizi ayrıştırmak için değil farklılığımıza rağmen ortak bir yaşamı, mutluluğu, iyiliği inşa edebiliriz.
Bu ülke buna layık. Karadeniz coğrafyası, doğu coğrafyası, batı coğrafyası neresi olursa olsun bu ülkede mutluluğunu, demokrasiyi, özgürlükleri inşa etmemiz mümkün.
Bunun da adımını atmak için partiye değil farklılıklarımıza rağmen ortak bir dayanışma kültürünü geliştirmek için yeni kardeşlerimizin olmasını temenni ediyoruz”