Londra'daki Stephen James’in Robot Öğrenme Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri robotları eğitmek için kullanmanın yeni bir yolunu buldu. Bu amaçla geliştirdikleri yeni sistem "Genima", Stable Diffusion adlı görüntü oluşturma modelini ince ayar yaparak robotların hareketlerini simülasyonlarda ve gerçek dünyada yönlendirmeye yardımcı oluyor. Araştırma, önümüzdeki ay Robot Öğrenme Konferansı’nda (CoRL) sunulacak.
MIT Technology Review'da yer alan makaleye göre; bu yenilik, mekanik kollar, insansı robotlar ve sürücüsüz araçlar gibi çeşitli robot türlerinin görevleri yerine getirmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca, bu sistem, robotların karmaşık görevleri daha az gözetimle gerçekleştirmesini sağlayabilir. Proje ekibinden Mohit Shridhar, "Görüntü oluşturma sistemlerini robotikte neredeyse her şey için kullanabilirsiniz," dedi.
Genima, robotun kamerasıyla yakaladığı görüntülere sensör verilerini ekleyerek, örneğin bir kutuyu açma veya bir eşarbı asma gibi eylemleri robot için anlaşılır hale getiriyor. Sistem, robotun bir saniye sonrasındaki eklem hareketlerini belirlemek için görüntüler üzerinde renkli küreler kullanıyor. Ardından, bu küreler başka bir sinir ağı yardımıyla robot hareketlerine dönüştürülüyor.
Yapılan simülasyon ve gerçek dünya testlerinde %50 ve %64 başarı oranları elde edildi. Ekip, bu oranların gelecekte hız ve doğruluk anlamında gelişeceğine inanıyor.